Menu Zavřít

Bude se bourat?

21. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Hyundai Motor

BRAND24

Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) je opět ve při s Ekologickým právním servisem (EPS). Podstatou současného sporu je náhlá potřeba HMMC provést zásadní změny ve tvaru a velikosti výrobních hal v Nošovicích. „U výrobních hal změnili počty polí, takže haly jsou například o deset metrů kratší, a naopak o deset širší. Při stavbě energocentra se odchýlili více; původní tvar byl protáhlý obdélník, který ve skutečnosti otočili o 90 stupňů, čímž jeho rozměry značně změnili,“ říká vedoucí příslušného stavebního úřadu Václav Kocich.
Tím se HMMC dostala do rozporu s projektovou dokumentací, jež byla podkladem pro vydání stavebního povolení. „Potvrzuje se nám, že automobilka je ochotna plnit své závazky z Deklarace porozumění a právní předpisy v zásadě jen tehdy, když se jí to hodí. Sebeprezentace Hyundai jako zodpovědného a spolehlivého souseda, pro něhož má být ekologie na prvním místě, se opakovaným porušováním smlouvy a zákonů stává nevěrohodnou,“ komentuje jednání automobilky právník EPS Jiří Nezhyba.
HMMC vydala v reakci na zprávu EPS vlastní vyjádření, které popírá tvrzení právníků, že stavební úřad nařídí demolici již rozestavěných budov. „Při povolování takových změn již zahájené stavby zákon neumožňuje jinou variantu než zahájit tento proces řízením o odstranění stavby. V žádném případě nepředpokládáme jakékoliv ohrožení průběhu výstavby podle schváleného harmonogramu,“ říká mluvčí HMMC Kateřina Churá.
Automobilka měla problémy s dodržování právních předpisů při stavbě už několikrát. Například loni v únoru zahájila v rozporu se stavebním zákonem dešťovou kanalizaci a dle ekologů se pokusila instalovat nevhodnou technologii.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).