Menu Zavřít

Bruselské šachy

18. 9. 2009
Autor: Euro.cz

ČR musí nominovat svého eurokomisaře, šanci má Vladimír Špidla i Alexandr Vondra

Potvrzení José Manuela Barrosa v čele Evropské komise (EK) a odložení voleb v České republice vytvářejí mix, který pro ni nemusí dopadnout dobře. Staronový předseda EK nebude s ničím otálet. Obešle všech 27 členských zemí Evropské unie dopisy, v nichž je vyzve, aby mu nabídly kandidáta do Bruselu. Pokud se představitelé ODS a ČSSD nedohodnou na kandidátovi, kterého prostřednictvím premiéra Jana Fischera pošlou do Bruselu, může nastat, že ČR nenabídne vůbec nikoho. Hrozí tedy marginalizace ČR v EU. A za podpory otálení Václava Klause s podpisem Lisabonské smlouvy může situace vyústit ve ztrátu českého zástupce v jedné ze tří nejdůležitějších institucí EU. Mandát současných eurokomisařů vyprší poslední den v říjnu. Některé země EU již mají jasno. Tuzemští politici se až do začátku září spoléhali, že se na kandidátovi domluví po předčasných volbách původně plánovaných na říjen.

Těžký kalibr ODS

Minulé úterý pronikla na veřejnost zpráva, že šéf občanských demokratů Mirek Topolánek složil mandát v Poslanecké sněmovně, aby si uvolnil ruce pro boj o křeslo komisaře. O den později však uvedl Alexandra Vondru, senátora a exministra pro evropské záležitosti, jako možného člověka, kterého bude ODS prosazovat na místo českého komisaře. Týdeníku EURO to sdělil europoslanec Edvard Kožušník (ODS). Svůj zdroj však nechtěl prozradit. Vondra je silnou politickou figurou, která má v Bruselu nejen respekt, ale i mnoho politických odpůrců.
Dle Kožušníka jsou jeho šance získat lukrativní post vysoké – zejména s ohledem na zvolení Barrosa předsedou EK díky středopravé koalici. Socialisté se volby nezúčastnili. Barroso se proto bude opírat o své politické souputníky. Dle informací z ODS měl Topolánek dále prohlásit, že o místo v Bruselu neusiluje, protože ho primárně zajímají české volby. Kožušník také potvrdil, že naplno začal lobbing jednotlivých zemí. „Topolánek může zvednout telefon a zavolat Barrosovi přímo. Tím se Jiří Paroubek pochlubit nemůže,“ dodává europoslanec za ODS. Vondra již dříve týdeníku EURO sdělil, že pokud by si to situace žádala, pracoval by pro ČR i v Bruselu, byť možnosti kouřit v úřadě jsou v EK limitované.

BRAND24

Špidla stále ve hře

Občanští demokraté však musejí počítat s kandidátem sociální demokracie. Tím je současný český komisař Vladimír Špidla. Hovoří pro něho znalost prostředí a fakt, že staronový předseda EK Barroso bude muset vyjít vstříc evropským socialistům. Spolupráce s nimi se mu totiž bude hodit. V příštích pěti letech ho čeká mnoho náročných legislativních bitev, a proto nechce mít od počátku zatvrzelé nepřátele. Dle zdrojů z EK figuruje Špidla na neoficiálním seznamu levicových kandidátů na post místopředsedy nové komise. Dle lidí z okolí komisaře to navíc bude mít Vondra v EU těžké i kvůli silné transatlantické vazbě. Jde o postoj, který liberální prostředí Bruselu se silnou pozicí socialistů nepovažuje za vhodný. Souboj ČSSD a ODS o kandidáta na eurokomisaře může také ovlivnit výsledek červnových voleb do Evropského parlamentu, ve kterých získaly většinu pravicové strany.
V české politice však platí něco za něco. Pokud by tedy buď ODS nebo ČSSD přistoupila na kandidáta druhé strany, bude za to něco chtít. Představa, že ministerský předseda Fischer pošle do Bruselu jiného než kompromisního kandidáta, není reálná. Mohlo by to však nastat, pokud by se dvě největší strany nedohodly a odpovědnost by zůstala na šéfovi úřednického kabinetu. Pak by přicházely v úvahu dříve uváděné „lehké“ váhy. Mezi ně patří například ekonom Jan Švejnar, diplomat Václav Bartuška nebo bývalý člen Národní ekonomické rady vlády a exministr Vladimír Dlouhý.

Plán hatí Lisabon

V harmonogramu příprav bude důležité sledovat i vývoj ratifikace Lisabonské smlouvy. Zejména referendum v Irsku a následné prohlášení českého prezidenta Václava Klause, který se zdráhá stvrdit přijetí dokumentu svým podpisem. Může to totiž ovlivnit způsob sestavování EK.
Švédsko, jež předsedá EU, se chystá na summitu na konci října vyřešit otázku, zda unii vést dle smlouvy z Nice, a tedy snížit počet komisařů o jednoho na 26, nebo postupovat podle Lisabonské smlouvy. Představa, že se na něm premiér Fischer postaví proti zbytku EU, je z říše snů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).