Menu Zavřít

Brusel zahájí vyšetřování Amazonu, zaměří se na možné zneužití dat

16. 7. 2019
Autor: Profimedia.cz

Evropská komise (EK) hodlá v příštích dnech zahájit oficiální vyšetřování amerického internetového prodejce Amazon. S odvoláním na nejmenované zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. Komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová podle nich chce prověřit, zda Amazon nezneužívá data o prodeji, aby s jejich pomocí znevýhodnil menší obchody na své platformě Marketplace.

Hloubkové vyšetřování Amazonu Vestagerová signalizuje už několik měsíců. V konečném důsledku by mohlo vést k pokutě nebo ke změně způsobu fungování firmy.

„Pokud se zjistí, že mocné platformy využívají shromážděná data k získání výhody nad konkurencí, náklady ponesou jak spotřebitelé, tak trh,“ uvedl Johannes Kleis z evropské organizace spotřebitelů BEUC.

Nakupujete přes Amazon?

I když to bude poprvé, co se EK přímo zaměří na online retailový obchodní model Amazonu, společnost už byla v EU vyšetřována dvakrát, a to kvůli daním a kvůli praktikám v prodeji elektronických knih.


Technologické firmy, giganty moderní ekonomiky, jsou v defenzivě - ovšem často ze špatných důvodů. Na ty dobré teprve pomalu dochází. Čtěte více v eseji Hromy budoucích bouří


Vestagerová podle dvou informovaných zdrojů Bloombergu chystá letní finále ¨svého pětiletého tažení proti americkým technologickým gigantům. Firmě Google komise v posledních třech letech vyměřila pokutu každý rok, vloni to bylo rekordních 4,34 miliardy eur (111 miliardy korun) za zneužívání dominantního postavení operačního systému Android.

BRAND24

Apple, což je další americký technologický gigant, musel uhradit irské vládě sporný daňový nedoplatek, a kvůli nakládání s daty uživatelů komise prověřovala společnost Facebook. Druhou největší pokutu by už příští týden mohl dostat americký výrobce čipů Qualcomm za to, že ceny čipů srazil pod běžné ceny, aby vytlačil menšího konkurenta. Vloni Qualcomm dostal od EK pokutu 997 milionů eur, protože firma platila svému klíčovému zákazníkovi, společnosti Apple, miliardy dolarů za to, aby nenakupoval u konkurence.

Čtěte také:

Kladivo na Facebook a Google. Vláda chystá digitální daň pro internetové giganty

Tažení proti internetovým gigantům pokračuje. Rakousko zavede digitální daň

11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

Google porušuje GDPR, tvrdí studie. Dtest a další spotřebitelské organizace si na něj stěžují

Unie se shodla na směrnici o digitálním copyrightu. Má posílit práva tvůrců

Cenzura v Rusku: Google maže nepohodlné výsledky vyhledávání

Facebook jako arbitr projevu. Jeho pravidla pro kontrolu obsahu mají řadu slabin

Anticeny Big Brothers: největšími slídily jsou Facebook, finanční správa a iRobot

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).