Menu Zavřít

BROKERY ČEKÁ ZÁRUČNÍ FOND

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Zásadní změny mají přijít nejdřív v roce 2002.

Jakýsi záruční či zajišťovací fond, obdobu Fondu pojištění vkladů, by měly v budoucnu zřídit a naplnit české brokerské firmy. To je asi nejdůležitější bod, na němž se shodli zástupci ministerstva financí a Komise pro cenné papíry na schůzce k novelám zákonů o kapitálovém trhu.

Komise se dohodla s ministerstvem.

Novelizace těchto zákonů se připravuje již řadu měsíců. Jde o Obchodní zákoník, zákon o Burze cenných papírů, zákon o dluhopisech a zákon o cenných papírech. Především nad tím posledním vznikla neshoda mezi ministerstvem financí, které má návrhy na úpravy stávajících norem připravit do vlády, a komisí, která b y do toho, ač prosta zákonodárné iniciativy, jako regulátor trhu ráda mluvila.

Komise došla k závěru, že ministerská varianta nenavrhuje nic zásadního a připravila vlastních osm bodů nutných změn (EURO 24/1999). Chtěla například nahradit veřejnou obchodovatelnost cenných papírů registrací, požadovala sjednocení a úpravu některých pojmů, jako třeba státního dozoru, či úpravu regulace obchodníků s cennými papíry a systému zahraničních forem kolektivního investování nebo vyjasnění správy cenných papírů a definování principu takzvaných nominee accounts (správců účtů). Šéf legislativy na ministerstvu financí Jiří Špička však tehdy prohlásil, že tyto úpravy by potřebovaly spíše nový zákon. I kvůli této rozepři se práce na celé legislativě okolo kapitálového trhu značně zpozdila.

Předminulý týden však ministerstvo a komise posunuly celou záležitost vpřed dohodou o důležitých bodech novelizačního procesu. „V zásadě jde o to, že naším úkolem je přiblížit české normy právu Evropské unie, zatímco komise chce již při t éto novelizaci přijít se zásadními změnami celého právního rámce. Takový úkol ovšem přesahuje rámec toho, co je možné řešit pouhou novelou, říká k tomu Jiří Špička. Dodává, že o nic jiného ve sporu mezi ním a komisaři nejde, a řadu v ěcí, které regulátoři navrhují, považuje sám za rozumné. „Spousta ustanovení zákona o cenných papírech je však natolik provázána s ostatními ustanoveními, ať již tohoto nebo dalších zákonů, že tyto věci bude možné zanést až do přípravy nového p rávního rámce českého kapitálového trhu, s nímž se počítá až tak na léta 2002 až 2003, upřesňuje Špička.

Rozšířená úzká varianta.

Komise a ministerstvo se nakonec shodly na tom, že jedna strana oželí řadu svých dodatečných návrhů a druhá zapracuje do novel (nejen zákona o cenných papírech, ale i třech zbývajících) to, co do nich dostat l ze. Nakonec by tak například neměla spatřit světlo světa definice finančního instrumentu. Změny by měla doznat úprava veřejné obchodovatelnosti akcií. Rovněž se má v Obchodním zákoníku nově definovat insider trading, tedy nezákonné obchodování na zá kladě důvěrných informací. Jinými slovy, z toho, co chtěla komise do zákonů dodat, projde jen malá část, kterou lze do stávajících norem zakomponovat bez větších problémů.

Asi nejdůležitějším bodem, na němž se obě strany shodly, je potom již zmíněné vytvoření takzvaného garančního, záručního či zajišťovacího fondu. Z něj by se hradily neuspokojené nároky investorů v případě, že by se obchodník s cennými pap íry dostal do problémů se solventností. Špička také nevyloučil některé další úpravy činnosti brokerů. Mohlo by jít například o zvýšení požadavků na jejich kapitálovou přiměřenost.

BRAND24

Do vlády ještě letos.

Podle Špičky musí být vše hotovo do poloviny října. Do vlády totiž mají jít návrhy na konci listopadu a je nutné, aby předtím ještě prošly připomínkovým řízením. I kdyby se podařilo tento harmonogram dodržet, je jasné, že novely nebudou platit od Nového roku, jak chtělo ministerstvo financí. Spíše se naplní vize členky prezidia Komise pro cenné papíry Ireny Pelikánové, která letos v červnu odhadovala, že by v platnost mohly nové legislativní normy vstoupit v létě příštího roku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).