Menu Zavřít

Brno zaplatí svým doktorandům

21. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Věda a výzkum

BRAND24

Moravská metropole zaplatí dvaceti doktorandům měsíční stipendia ve výši deset tisíc korun. Výherci soutěže pořádané Jihomoravským centrem pro mezinárodní mobilitu (JCMM) mají zajištěno „přilepšení“ na tři roky, tedy na celou dobu studia, na jehož konci získají titul Ph.D.
„Běžné stipendium nepokryje náklady na denní potřeby. Studenti si musejí přivydělávat ve vedlejším zaměstnání, které často nesouvisí s jejich oborem,“ vysvětlil výhody magistrátního programu Miloš Šifalda, šéf JCMM.
Mezi dvacítkou výherců je například Tomáš Ripel, mechatronik z brněnského VUT, který vyvíjí lehkou loketní ortézu, jež má usnadnit rehabilitaci po úrazu. Celkem 360 tisíc korun získá také Petra Kubincová, která se na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity podílí na výzkumu závislosti mužské neplodnosti na znečištění životního prostředí.
Magistrát věří, že stipendijní program přispěje k tomu, že špičkoví studenti brněnských vysokých škol nebudou odcházet za lepšími výdělky do zahraničí nebo soukromé sféry.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).