Menu Zavřít

Brno nabídne celou řadu novinek

18. 4. 2006
Autor: Euro.cz

VELETRH Na půdě brněnského Výstaviště se každoročně koná největší komplex stavebních veletrhů ve střední a východní Evropě. Ani letošní rok nebude výjimkou. Očekává se účast 1350 vystavovatelů ze 24 zemí světa.

VELETRH Na půdě brněnského Výstaviště se každoročně koná největší komplex stavebních veletrhů ve střední a východní Evropě. Ani letošní rok nebude výjimkou. Očekává se účast 1350 vystavovatelů ze 24 zemí světa.

Brněnský veletrh již za týden nabídne na čisté výstavní ploše 56 tisíc čtverečních metrů aktuální stavební novinky, technologie a přístupy. Pod jednou značkou Stavebních veletrhů Brno se představí opět tři samostatné projekty: 11. mezinárodní stavební veletrh IBF, 7. mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK BRNO a 3. mezinárodní veletrh osvětlovací techniky, elektroinstalací a systémové integrace budov Elektro. V nové podobě se uskuteční veletrh Urbis Invest.

Každoročně se na veletrzích představí řada nových vystavovatelů. Ta letošní řada je ale velmi dlouhá a čítá na 179 nových vystavovatelů, z nichž 159 vystavuje na brněnském Výstavišti vůbec poprvé. Nově se představí vystavovatelé ze zemí Jihoafrická republika, Španělsko, Lucembursko nebo Lotyšsko.

Úspěchy veletrhů, které lákají nové a nové vystavovatele, potvrzují i nárůsty pronajatých ploch. IBF zaznamenal u 17 procent vystavovatelů zvětšení plochy o více než 29 procent ve srovnání s loňským ročníkem, u SHK je tento nárůst patrný u 17 procent vystavovatelů.

URBIS V NOVÉM Jednou z nejdůležitějších letošních novinek v Brně je nová podoba mezinárodního veletrhu investic, financí, realit a technologií pro města a obce Urbis Invest. Ten navazuje na dlouholetou tradici úspěšného projektu Urbis. Na základě rostoucí poptávky vystavovatelů a odborných návštěvníků se organizátoři rozhodli tento projekt rozšířit také o oblast investic, financí a realit. Tato změna nakonec vedla k osamostatnění veletrhu a promítla se i do názvu veletrhu. Jedná se o jediný český veletrh pro municipalitu, který se bude zabývat jak finančními investicemi, tak možnostmi investování do nemovitostí (takzvané nemovitostní fondy) a potkáváním investičních záměrů se světem podnikání s cílem rozvíjet konkrétní projekty v regionech. Představí se zde řada firem zabývajících se správou nemovitostí, facility managementem, i množství realitních kanceláří. Tradiční a nedílnou součástí tohoto veletrhu zůstává představení nových technologií pro města a obce. Urbis Invest dosáhl významného úspěchu ještě před konáním samotného veletrhu. POPRVÉ VŠECHNY KRAJE Proti loňskému roku se Urbisu zúčastní všechny samosprávné kraje České republiky (v roce 2005 to bylo 11 krajů a Praha z celkových 14), k tomu dalších 25 měst a obcí. Vedle tradičního spolupořadatele Svazu měst a obcí převzala záštitu nad veletrhem také Asociace krajů. „Je to vůbec poprvé, co se s vysokým zájmem na náš veletrh přihlásily opravdu všechny české a moravské kraje. Úspěch je o to intenzivnější, že se tak stalo po vyčlenění veletrhu Urbis z komplexu Stavebních veletrhů,“ upřesňuje David Pokorný, manažer PR a reklamy Stavebních veletrhů Brno a Urbis Invest. K dnešnímu dni je na veletrh Urbis Invest přihlášeno 92 vystavovatelů, což představuje oproti roku 2004 nárůst o 38 procent. Z nich téměř 17 procent zvětšilo svou výstavní plochu o více než 77 procent. Nově se na tomto veletrhu představí 12 vystavovatelů. O veletrh Urbis Invest je zájem také u předních poradenských a developerských firem, které mají dlouhodobé a nadnárodní zkušenosti v municipální oblasti. A proč se veletrh Urbis Invest koná ve stejném termínu jako Stavební veletrhy? „Provázanost obou projektů je velmi silná. Oproti minulým letům se větší nebo velké stavební firmy maximálně zajímají o informace o rozvoji v regionech. Je to pro ně otázka velkých investic a realizace. Proto je dobré, když se zájmové skupiny mají možnost potkat na jednom místě,“ říká vedoucí manažerka Stavebních veletrhů Brno a Urbis Invest Jana Ostrá. INVESTICE MALÉ I VELKÉ

S nadsázkou lze říci, že v době veletrhu se diskutuje o investicích v desítkách miliard korun i o investicích v řádu pouhých několika milionů korun. Mezi ty velké projekty, o kterých se v Brně bude mluvit, patří například přestavba dopravy v Brně, změny v dopravní infrastruktuře v Praze a Středočeském kraji či nové využití průmyslových zón v Moravskoslezském kraji a Zlíně, kde investice jdou řádově do stovek milionů.

Příležitost vedle velkých zakázek mají samozřejmě i malé obce a města. Mnohdy oprava pivovaru, starých kasáren nebo zámku v majetku samosprávy čeká zbytečně pro nedostatek finančních prostředků na své znovuzrození a Urbis Invest je příležitostí jak je hledat.

PREZENTACE TRENDŮ

Přípravu Stavebních veletrhů Brno do značné míry ovlivňuje několik let trvající trend ve stavebním průmyslu a sice postupný nárůst stavební produkce a její infrastruktury. Stále rostoucí nároky na technické vybavení budov, úspory energií, kvalitu a funkčnost tak daly vzniknout tématice. Ta bude sledovat především možnosti alternativních energetických zdrojů či odpadové hospodářství.

Dále také uplatnění regulace a eliminace ztrát energie v budovách, využití finančních zdrojů Unie pro rozvoj technologií zaměřených na „zelenou energii“. Společným hlavním tématem obou celků, tedy jak Stavebních veletrhů Brno, tak veletrhu Urbis Invest, proto bude „zelená energie“. Téma, které je velmi důležité nejenom z pohledu uplatňování celoevropských směrnic, ale především z pohledu využívání takových technologií a postupů, které přinášejí o mnoho nižší spotřebu energií než dosud, a to nejenom v bydlení, ale i v průmyslu. Využití obnovitelných zdrojů, trvale udržitelný rozvoj, nízkonákladové provozy a nízkoenergetické technologie se tak stanou hitem letošních Stavebních veletrhů Brno. Již dnes je ve vazbě k tématu Zelená energie přihlášeno téměř 90 vystavujících firem.

BOHATÝ PROGRAM

BRAND24

Tajnou zbraní Stavebních veletrhů jsou každoročně doprovodné akce veletrhů. Ani letos tomu nebude jinak. Jmenovat je možné alespoň Sympozium Mosty 2006 či Stavební poradenské centrum. V rámci Urbis Investu se uskuteční řada seminářů a konferencí s partnery veletrhu, kterými jsou například Asociace krajů České republiky, ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo průmyslu a obchodu. Ale také slovenské ministerstvo výstavby a regionálního rozvoje, Svaz měst a obcí, Združenie mest a obcí Slovenska, Slovenská obchodná a priemyselná komora, Asociace realitních kanceláří a další.

Jedním z vrcholů doprovodného programu Stavebních veletrhů Brno pak bude udělování zlatých medailí. Kromě toho se na půdě Stavebních veletrhů uskuteční také soutěž o nejefektivnější účast na veletrhu - Aura 2006, soutěž o nejlepší investiční záměr realizovaný v roce 2005 - Top Invest 2005, Stavební firma roku, Anketa „Koupelna snů“, či soutěže učňů, soutěž odborných novinářů a řada dalších.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).