Menu Zavřít

Britská média favorizují Tonyho Blaira do čela EU

5. 10. 2009
Autor: profit

Článek, který v pátek (2. října) otiskl britský deník Times, uvedl, že největším favoritem na post stálého předsedy Rady EU i nadále zůstává bývalý britský premiér Tony Blair.

Tony Blair

Autor: Martin Siebert

Článek, který si získal velkou pozornost médií, uvádí, že případnou kandidaturu Tonyho Blaira na post prvního stálého předsedy Rady EU bude podporovat i francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Rozhodnutí o obsazení tohoto prestižního postu, který zavede Lisabonská smlouva (pakliže její ratifikaci stvrdí všechny členské země EU), leží právě v rukou čelních představitelů členských zemí sedmadvacítky. Podpora Francie a Německa bude proto zásadní.

Jak již dříve EurActiv informoval (EurActiv 16.7.2009), Sarkozyho podpora kandidatuře bývalého britského ministerského předsedy nebyla v průběhu posledních dvou let vůbec jistá. Nyní se podle všeho zdá, že francouzský prezident má konečně jasno.

Podle vysoce postavených francouzských diplomatů bude mít ovšem Tony Blair potíže se získáním podpory Berlína. Podle nejmenovaných zdrojů z Nizozemska by totiž německá kancléřka Angela Merkel v čele EU raději uvítala nizozemského ministerského předsedu Jana Petera Balkenendeho (EurActiv 29.9.2009).

Při spekulacích o kandidátech na tento vrcholný post EU odborníci zmiňují kromě bývalého ministerského předsedy Velké Británie a nizozemského premiéra i jméno lucemburského premiéra Jean-Clauda Junckera či bývalého belgického premiéra Guye Verhofstadta. Předseda Rady EU, jehož pravomoci Lisabonská smlouva vymezuje jen vágně, bude během svého mandátu na 2,5 roku předsedat summitům EU.

Kdo se směje naposled… **

BRAND24

Zvolení Tonyho Blaira předsedou Rady EU by přineslo největší zadostiučinění zejména jeho nástupci v čele britského kabinetu Gordonu Brownovi, kterému průzkumy veřejného mínění předpovídají prohru v parlamentních volbách. Ty se budou ve Velké Británii konat nejpozději v květnu příštího roku.

Více na EurActiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).