Menu Zavřít

Britská ekonomika rostla nejpomaleji za šest let, hlavně kvůli nejistotě kolem brexitu

11. 2. 2019
Autor: Pixabay.com

Růst britské ekonomiky v loňském roce zpomalil na 1,4 procenta z předloňských 1,8 procenta. Jeho tempo tak bylo nejslabší od roku 2012, kdy pátá největší ekonomika světa vzrostla rovněž o 1,4 procenta. Podle serveru BBC to vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil britský statistický úřad. Za zpomalením hospodářského růstu je podle analytiků hlavně nejistota ohledně odchodu Británie z Evropské unie a také slabá zahraniční poptávka.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Británie v souladu s očekáváním analytiků v anketě agentury Reuters zvýšil proti předchozím třem měsícům o 0,2 procenta. Tempo růstu tak výrazně zpomalilo z 0,6 procenta ve třetím kvartálu.

„HDP v posledních třech měsících roku zpomalil. Prudký propad zažívá výroba automobilů a ocelářských produktů a klesá také stavebnictví,“ uvedl Rob Kent-Smith ze statistického úřadu.

Podnikové investice se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně propadly o 3,7 procenta. To představuje nejprudší pokles od prvního kvartálu 2010. Výdaje domácností se nicméně o 1,9 procenta zvýšily.

Vývoj libry vůči dolaru:

 Vývoj libry vůči dolaru (11.2. 2018)

Zdroj: Trading Economics

Dnešní údaje statistického úřadu rovněž ukázaly, že v samotném prosinci se HDP meziměsíčně snížil o 0,4 procenta, ačkoli analytici počítali se stagnací. Britská libra v důsledku nepříznivých údajů o HDP prohloubila pokles a dostala se pod 1,29 dolaru.

„Nejvíce mě znepokojují ty děsivé měsíční údaje o HDP,“ uvedl ekonom Kallum Pickering ze společnosti Berenberg. Upozornil, že měsíční data sice mohou více kolísat, přesto jsou ale špatným signálem pro začátek nového roku.

Britská centrální banka minulý týden snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 1,2 procenta z dříve očekávaných 1,7 procenta. „Růst britské ekonomiky koncem roku 2018 zpomalil a začátkem roku 2019 vykazuje známky dalšího ochabování,“ uvedla centrální banka. „Toto zpomalování odráží zejména slabší aktivitu v zahraničí a větší dopady nejistoty kolem brexitu doma,“ dodala.


Přečtěte si komentář: Brexit a nepříliš prozíravý posměch

 Páral


Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v referendu, které se konalo v červnu 2016. Británie má EU opustit letos 29. března, britský parlament ale zatím neschválil dohodu o podmínkách brexitu. Britský ministr pro mezinárodní obchod Liam Fox dnes upozornil, že ze zpomalování hospodářského růstu by neměl být viněn pouze brexit.

„Zjevně jsou tací, kteří považují brexit za jediný hospodářský faktor týkající se britské ekonomiky. Myslím, že zjistíte, že předpovídané zpomalení řady evropských ekonomik není bez spojitosti například se zpomalením v Číně,“ prohlásil.

BRAND24

Dále čtěte:

Mayová chce víc času na jednání s EU, Britové si přejí odklad brexitu

Při tvrdém brexitu by Británie zrušila volný pohyb občanů EU

Komentář: Theresa, jedině Theresa

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

Významní sponzoři brexitu jsou pesimističtí. Očekávají, že vláda úsilí o opuštění unie vzdá

Nejistota a komplikace. Tvrdý brexit by vnesl chaos do dopravy, obchodu i legislativy

Britská vláda zvažuje možnost setrvání v celní unii EU, píše tamní tisk

Esej: Divadlo Za kanálem

 Brexit nejvíc postihne své příznivce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).