Menu Zavřít

Británie žije úvahami o měnové unii

25. 4. 2013
Autor: E15

Ostrovní média komentují poslední šarvátky, které se rozehrávají kolem tématu skotské nezávislosti. Vody zčeřila úterní zpráva ministerstva financí George Osborna, která odmítla možnost vzniku měnové unie mezi Londýnem a Edinburghem po případném vyhlášení skotské nezávislosti.

Financial Times: Budoucnost Skotska

Skotská vláda chce setrvat u libry s argumentem, že měnová unie zajistí stabilitu byznysu a ekonomik na obou stranách hranice.

Ale George Osborne dal najevo, že Spojené království si nepřeje měnovou unii ve stylu eura s jinými vládami, byť by to měla být ta skotská. Existuje řada dobrých důvodů pro takový názor a není ani třeba se uchylovat k zastrašování evropskou krizí. Zpráva ministerstva financí ale dobře vystihuje komplexnost problémů, které by nezávislost přinesla.

Kdyby se ve Skotsku dál používala libra, šéf vlády Alex Salmond by zjistil, že jeho možnosti danit a utrácet jsou silně omezené. The Bank of England by oprávněně požadovala významné fiskální a regulatorní pravomoci výměnou za pozici ručitele poslední instance. Je pravda, že nezávislé Skotsko by mohlo požadovat zastoupení v radě guvernérů BoE.

Ale BoE by zůstala centrální bankou zbytku Spojeného království. Skotové v měnovém nebo finančním výboru by tam nemohli hájit zájmy Skotska. Ovšem ani nezávislá měna by Skotské národní straně nepřinesla autonomii, po níž tak touží. Buď by byla pevně fixována a ovlivněna mnohými omezeními, nebo by jako volná byla vystavena riziku vysoké volatility. Konečně nákladný chod skotského státu je třeba financovat. Pro zvyšování daní není prostor, když se byznys i pracovní síla mohou lehce přemístit na jih. Při jakémkoli scénáři zkrátka nezávislost není tím, čím se zdá být.

The Scotsman: „Nepravděpodobná“ unie

Vládní zpráva o měnové a monetární politice je hutný dokument, ale pokud by George Osborne chtěl její obsah vyjádřit jedním slovem, bylo by to slovo „nepravděpodobné“. Podle ministra je nepravděpodobné, že v případě vyhlášení samostatnosti vznikne formální dohoda Londýna s Edinburghem o měnové unii.

„Stojí to za to?“ přemítal Osborne, když strašil riziky pro „pokračující Spojené království“. Podle průzkumu Better Together je otázka měny jedním ze tří největších témat pro voliče při zvažování jejich volby. Pokud si nebudou budoucností měny jisti, těžko budou brát hlasování vážně. SNP vnímá vládní zprávu jako útok a trio Salmond, Sturgeon a Swinney ihned přešlo do protiútoku.

Nejenže by Spojené království mělo mít zájem na setrvání Skotska v nové měnové unii, ale navíc by podle nich mělo Skotsko mít úplnou svobodu nad daňovou politikou a výdaji. Je těžké si představit, že „pokračující Spojené království“ se Skotskem po vítězství „ano“ žádnou dohodu neuzavře.

Historická, geografická a obchodní realita to neumožňuje. S přihlédnutím k nejasnému statusu Skotska vůči EU po vyhlášení nezávislosti zůstává otazník spíše jen nad podmínkami takové dohody. Pochopitelné však je, že by si Londýn chtěl zachovat možnost zasáhnout v případě, že by skotské fiskální plány ohrožovaly stabilitu měnové unie. Jakákoli skotská snaha třeba v daňové oblasti by byla vetována ve jménu zachování daňové jednoty v unii. To už uvedli i nestranní ekonomové.


Čtěte také:

Britské podnikatele dělí evropská otázka

BRAND24

Nezávislé Skotsko: ropná velmoc nebo chudý stát na periferii?

Salmond: Nezávislé Skotsko euro nezavede


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).