Menu Zavřít

Británie má nejnižší státní penze

21. 6. 2004
Autor: Euro.cz

DAŇOVÉ SYSTÉMY ZEMÍ EVROPSKÉ UNIE Poslední díl seriálu, ve kterém postupně mapujeme daňové a všeobecně hospodářské poměry ve starších členských zemích EU, je zaměřen na Velkou Británii.

DAŇOVÉ SYSTÉMY ZEMÍ EVROPSKÉ UNIE

Poslední díl seriálu, ve kterém postupně mapujeme daňové a všeobecně hospodářské poměry ve starších členských zemích EU, je zaměřen na Velkou Británii.

Britský daňový systém je založen na tradičním rozdělení na přímé a nepřímé daně. Hlavním výběrčím daní v Británii je finanční úřad. Inkasuje daně z příjmu fyzických a právnických osob a daň z kapitálových zisků. Obdobný význam má nejvyšší celní úřad, který je zodpovědný za výběr daně z přidané hodnoty a spotřebních daní. Ostatní správa daní a jejich výběr náleží vždy příslušnému rezortnímu ministerstvu.

DANĚ Z PŘÍJMŮ Sazby daně z příjmů fyzických osob jsou rozděleny na nižší, základní a vyšší sazbu. Mají progresivní charakter. V průměru dosahuje daň z příjmu okolo 20 % (v EU patří mezi nižší). Každoroční změny doznává pásmo zdanitelného příjmu. Zákonem o dani z příjmu jsou zároveň stanoveny odpočitatelné položky před výpočtem daně. Do částky ve výši 1880 GBP ročně se neplatí daň. Daň z příjmu právnických osob je uplatňována na zisky společností. Existují dvě sazby - první (20 %) je určena pro malé firmy, jejichž zisk za zdaňovací období byl menší než 300 tis. GBP. Druhá, plná sazba (30%), je pro společnosti se ziskem vyšším než 1,5 mil. GBP. Společnosti se ziskem mezi 300 tis. a 1,5 mil. GBP mají zdanění odstupňované mezi 20 až 30 %. DAŇ Z KAPITÁLOVÝCH ZISKŮ A KOLKOVNÉ Fyzické osoby neplatí daň z kapitálových zisků až do příjmové částky 6800 GBP. Rozlišují se sazby daně na krátkodobé zisky, obchodní a neobchodní aktiva. Jednotná sazba 25 % je aplikována na výnosy z cenných papírů (jedná se o srážkovou daň, kdy je dotyčnému firmou vyplácena již čistá dividenda či úrok). Kolkovné se vztahuje na majetkové převody kromě převodu akcií. Pokud hodnota majetku přesahuje 60 000 GBP, platí se kolkovné založené na hodnotových pásmech. Mezi 60 000 až 250 000 GBP činí 1 %, mezi 250 000 až 500 000 GBP činí 2 % a při hodnotě vyšší než 500 000 GBP činí 3 %. Od kolkovného jsou osvobozeny převody ve prospěch charitativních organizací. PŘÍSPĚVKY NA POJIŠTĚNÍ A PENZE Příspěvky na národní pojištění jsou hrazeny zaměstnancem i zaměstnavatelem. Platí je i osoby samostatně výdělečně činné. Z prvních 278 GBP měsíčního příjmu platí zaměstnanec příspěvek ve výši 2 % a zaměstnavatel ve výši 3 %. Na příjem převyšující tuto částku platí zaměstnanec 8,4 % a zaměstnavatel progresivní sazbu podle výše příjmu až do 10 %. Velká Británie má nejnižší podíl státních důchodů v EU. Státní systém se skládá ze dvou složek - plošné dávky a dávky odvozené z výdělků. Výše těchto dávek je shora omezená. Státní penze dosahuje přibližně 20 % mzdy. Proto má 96 % občanů uzavřeno penzijní pojištění ve fondech. Podle zákona jsou zaměstnavatelé povinni přispívat do fondu za své zaměstnance, když přispívají zaměstnanci. Průměrná penze ve Velké Británii dosahuje (při kumulaci státní penze a penze z fondu) okolo 65 % mzdy před odchodem do penze. Průměrný počet hodin odpracovaných na plný úvazek činí 44,2 hodiny týdně (nejvíce ze všech členských zemí), na zkrácený úvazek 18,2 hodiny týdně. Na zkrácený pracovní úvazek pracují 44 % žen a 9,4 % mužů. DPH A SPOTŘEBNÍ DANĚ

Daň z přidané hodnoty se uplatňuje a vybírá v každém stádiu výroby a distribuce zboží a služeb. Plátcem výsledné daně je konečný spotřebitel. V Británii se uplatňují dvě sazby daně - standardní sazba ve výši 17,5 % a snížená sazba ve výši 5 %. Nulová sazba je na základní potraviny, léky, zdravotní a ochranné pomůcky, knihy, noviny a časopisy, dětskou obuv a oblečení. Registrovaným plátcem DPH je živnostník nebo firma, která dosáhla ročního obratu více než 51 000 GBP. Sazby spotřebních daní jsou každoročně stanoveny parlamentem a obsaženy ve schváleném rozpočtu. Daň z motorových vozidel představuje 10 % z velkoobchodní ceny jednostopých a dvoustopých motorových vozidel.

**INVESTOVÁNÍ

BRAND24

Velká Británie je největší základnou pro zahraniční investiční společnosti pocházející ze států mimo EU. Je také největším trhem pro umísťování investičních zdrojů pro americké a japonské společnosti. Přes 50 % japonských a 40 % amerických investic do zemí EU je realizováno přes Velkou Británii. Proti přílivu zahraničního kapitálu ani zahraničním společnostem nejsou v Británii žádné výhrady ze stran politiků ani podnikatelů. Očekává se, že Velká Británie bude i v nejbližších letech druhým největším příjemcem světových investic (po USA). Podmínky vstupu zahraničního kapitálu jsou velmi liberální a není pro ně uplatňován žádný schvalovací mechanizmus. Zahraniční investiční společnosti mají tytéž práva jako domácí.

autor je publicista

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).