Menu Zavřít

Brexit oslabí jaderný blok v EU, varuje ČEZ

15. 12. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Odchod Velké Británie z Evropské unie oslabí podle společnosti ČEZ jaderný blok, tedy skupinu států v unii, které využívají k výrobě elektřiny jaderné elektrárny. ČEZ obchoduje na britských velkoobchodních trzích s energiemi, kde není jasné, jak bude situace po brexitu vypadat. Jaderná elektrárna Temelín ale nečeká ani při takzvaném tvrdém brexitu významnější nárůst nákladů.

„Z 28 států EU využívá jadernou energetiku polovina, tedy 14 států. Odchodem Velké Británie se misky vah nakloní na stranu států, které jaderné elektrárny nemají. Navíc Německo si schválilo odklon od jaderné energetiky. Na druhou stranu plánuje výstavby jaderné elektrárny Polsko,“ uvedl mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž a doplnil, že Velká Británie, která plánuje stavbu nových jaderných zdrojů, byla pro Česko v EU výrazným partnerem a spojencem.

ČEZ dosud nemá ve Velké Británii žádná aktiva, obchoduje ale na tamních velkoobchodních trzích s energiemi. „To je oblast, kde ještě není vše vyjasněno,“ doplnil mluvčí ČEZ.

Temelín má dodavatele po celém světě, například v USA, Rusku nebo Japonsku, a administrativně tak pro něj nebude podle Svitáka případná celní povinnost s Velkou Británií zásadní novinkou.


Dozvuky nákupního šílenství: ČEZ počítá náklady balkánského dobrodružství

 Balkánská expanze ČEZ, ilustrační foto


„Už před několika měsíci jsme si udělali analýzu dodavatelů pro elektrárnu Temelín. Z ní vyplynulo, že v případě dodávky služeb nemáme smlouvu se společností z Velké Británie, u dodávek materiálu pak jde o jednotky případů. Nejde ale o žádná klíčová zařízení a tedy ani takzvaný tvrdý brexit s celní povinností by nepředstavoval významnější nárůst nákladů,“ řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Po čtvrtečních parlamentních volbách v Británii je podle analytiků takřka jisté, že Spojené království opustí unii v lednu 2020. V hlasování totiž absolutní většinu v Dolní sněmovně získali konzervativci britského premiéra Borise Johnsona, kteří před volbami slibovali rychlé schválení brexitové dohody a britský odchod z EU na konci ledna.

ČEZ je největší česká energetická firma a jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk společnosti stoupl za letošní tři čtvrtletí meziročně zhruba o polovinu na 13,6 miliardy korun.

Temelínská elektrárna, kterou ČEZ spustil v prosinci 2000, je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. Loni vyrobila 15,66 terawatthodiny (TWh) elektřiny.

Dále čtěte:

Zisk ČEZ stoupl za tři čtvrtletí o polovinu na 13,6 miliard korun, pomohl růst cen elektřiny

Smlouva s ČEZ o stavbě nového bloku je lepší než garance, tvrdí Babiš. Stát tím získá větší kontrolu

Stavět, či nestavět jaderný reaktor. Korejci i další zájemci si možná budou muset počkat

Dostavbu jádra bude platit ČEZ. V případě problémů ji ale bude dotovat stát

ČEZ přijde o výjimku z povinného zveřejňování smluv, bude ale v mírnějším režimu

BRAND24

Porcování ČEZ. Rumunský majetek české firmy si chtějí rozdělit tamní státní společnosti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).