Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Apartmán v Krkonoších: chalupa 21. století bez starostí a s výnosem

Pokud si pořídíte vlastní horský apartmán, můžete trávit zimní a letní dovolenou…

Zajímavosti o golfu, které jste nevěděli

Golf je vyhledávaným sportem, který se těší čím dál větší oblibě. Má dlouholetou tradici…

AAA Auto: Zdaleka nejen obchodník s ojetými vozy

Síť autocenter AAA Auto působí v České republice už bezmála třicet let. Aktivity firmy…

ilustrační foto
ilustrační foto
Autor: ČTK

Brambory na ústupu. Současnému životnímu stylu více svědčí rýže a těstoviny

Jan Brož 02. prosince, 18:40  -  Jan Brož
ilustrační foto
ilustrační foto
Autor: ČTK
02. prosince, 18:40

Spotřeba brambor v Česku setrvale klesá. Jejich místo zabírají jiné přílohy, které se připravují snadněji a rychleji.

Výměra polí, na kterých se v Česku pěstují brambory, se neustále zmenšuje. Většinou to bývá dávanou do souvislostí s rozšiřováním technických plodin, které tradiční bramboru vytlačují.

Na tom je jistě část pravdy. Zemědělcům se skutečně více vyplatí pěstovat řepku či kukuřici, u kterých mají díky biopalivům a bioplynovým stanicím zajištěný odbyt. Jenže stát v posledních letech intenzivně podporoval i pěstování brambor. Zařadil je mezi takzvané citlivé komodity, pěstitelé dostávají tedy vyšší dotace na hektar než třeba právě u řepky. Stovky milionů šly i na výstavbu skladů či nákup techniky.

A přesto brambory v Česku dál skomírají, jak potvrzují aktuální data Českého statistického úřadu (ČSÚ) o spotřebě potravin za rok 2018. Ta loni dosáhla u brambor 62,7 kilogramu na hlavu a rok. V roce 1989 to bylo 82,8 kilogramu a od té doby číslo prakticky nepřetržitě klesá.