Menu Zavřít

Bramboračka po česku

28. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Z toho, co zbylo z předvolebního guláše, uvaříme povolební bramboračku. Přihodíme pár hub a zeleniny, a bude hotovo. Lidi nám to slupnou, protože hlad je nejlepší kuchař. Tak asi takový je můj pocit z posledních rituálních tanců kolem reformy, kterou minulý týden schválila vláda.

Někdo by určitě mohl poznamenat, že i dobře uvařená bramboračka je chutným jídlem. Ano. Ale trochu rizika vidím v případě, že se do ní přihazují muchomůrky. Jako je pseudorovná superhrubá daň opentlená vyšší nižší sazbou DPH. Jako je ignorování vysokých odvodů na pojistné a penzijní reformy.

Jednou ze zvláštností českého daňového systému je neobvykle vysoký podíl sociálního pojištění - po Německu druhý nejvyšší v Evropě. Změní reforma něco? Vláda navrhla pouze zavedení stropů na pojistné - kolika lidí se dotkne? Pro zaměstnavatele se z hlediska zaměstnávání nic nemění, sazba zůstává stejná. Daňové zatížení práce zůstává v Česku vysoké.

Potřebné změny doufejme nastartují alespoň změny v sociální oblasti navržené ministrem Petrem Nečasem. Na tomto místě dovolte odbočku směrem k reformám Vlastimila Tlustého. „Uznejte, že rovná daň má pozitivní efekt,“ podsouvá Tlustý. Uznám, pokud bude rovná opravdu všude - tedy i u DPH. Ostatně takový krok se vyplatil Slovensku, které si jednou devatenáctiprocentní sazbou DPH pomohlo ke slušným příjmům státního rozpočtu. Nicméně Tlustý se obratem vzdal myšlenky jedné sazby DPH. A co hůř. Se zavedením daňové reformy nelze podle něho otálet, ale bez důchodové reformy se prý dokáže obejít. Docela by mě zajímalo, jak to sám sobě bude za deset dvacet let vysvětlovat, až bude ve slovníku státních úředníků marně hledat slovo penze. Obávám se ale, že na důchodovou reformu bude mít naše vláda podobný názor jako on. A tak zřejmě promarníme další tři roky a přijdou nové volby.

BRAND24

Naši politici se totiž asi řídí heslem, že každá houba je jedlá. Dovoluji si je upozornit, že některá jenom jednou. A že z vládní bramboračky pak budou lidé asi otráveni, pokud ji slupnou.

Naši politici se zjevně řídí heslem, že každá houba je jedlá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).