Menu Zavřít

Boží, nebo (z)boží?

26. 11. 2011
Autor: profit

Udělování Národní ceny a ocenění za Excelentní a Dobrý studentský design jsou bezesporu vrcholem podzimu pro mladé designérské talenty. Jedním večerem navíc tato akce nekončí. Na výstavě (Z)boží nominace budou ty nejlepší práce v Praze k vidění až do konce listopadu. Pak je čeká podobně náročná mezinárodní tour.

Foto: Designcabinet.cz

Projekt Anny Marešové, která letos získala nejvyšší ocenění, jsme představili v minulém čísle. Pozornost si ale zaslouží i další návrhy. Třeba model futuristického obytného přívěsu od Jakuba Nováka, který autor pojmenoval po středověkém cestovateli s českými kořeny Odoricu Pordenone. Jeho výtvor získal cenu Excelentní studentský design, Cenu Národního technického muzea a Cenu ředitele Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. Absolvent VUT v Brně zaujal zejména unikátním řešením vnitřního prostoru přívěsu, který je možné rozšířit do obou stran rozevřením stěn. To umožňuje pohodlné přespání až čtyřem lidem. Propojení s vnějším světem pak umocňuje velká prosklená plocha v zadní části přívěsu.

Jakub Novák si byl vědom toho, že v případě přívěsů jde o každý centimetr prostoru, přitom ale nebyl spokojený s tím, jak k tomuto problému přistupují ostatní. „Když se podíváte na dnešní přívěsy, zjistíte, že jsou pouze konstrukčně řešené – potřebujeme zvětšit prostor, tak ho zvětšíme o nějakou krychli. Nic proti konstruktérům, sám mám technické vzdělání z univerzity, ale já nechtěl, aby se prostor rozšířil tak, že vysunu nějakou krabici ven, a tím roztříštím vzhled exteriéru, přičemž v zasunutém stavu by ona krabice narušovala vnitřní prostor a omezovala ergonomii nebo funkčnost obecně,“ vysvětluje autor.

Další jeho inovací je uzavíratelný vstupní prostor v přední části přívěsu, který slouží jako předsíň. Obyvatelé přívěsu tak díky němu dokáží lépe „bojovat“ s problémem zanášení nečistot do interiéru nebo s únikem tepla v případě otevření dveří. Prostor lze využít třeba i jako úložiště pro nářadí a rezervu nebo místo, kde může cestovat psí mazlíček.

Dveře, na které je možné malovat

Cenu Unie profesionálních designérů ČR získala letos Lucie Smyslová s originálními návrhy dveří zvaných Individualista. Autorka tímto návrhem dává lidem možnost vtisknout jim osobitý styl. Kromě bezpečnosti, soukromí nebo oddělení prostoru mohou dveře nově sloužit jako barevný doplněk interiéru. S podsvícením dokáží doplnit atmosféru místnosti. Mohou nést i držák, třeba na ručníky v koupelně, mohou se stát prostorem pro kreativní vyžití dětí, pokud na ně umístíte tabuli na kreslení. „Přiznávám, že mě zpočátku zadání překvapilo. Měla jsem pocit, že lze stěží vymyslet něco, co by klasické dveře „upgradeovalo“, a přitom to nebylo na úkor funkce. Ale byla to výzva a o to víc mě bavilo nad tím přemýšlet,“ říká Lucie Smyslová. Právě chytré řešení a unikátnost produktu, který zaplňuje mezeru na trhu, ocenila i porota. Podle Filipa Streita z Unie profesionálních designérů ČR mají dveře Individualista silný komerční potenciál.

Elektřina sbalená na cesty

Jako Dobrý studentský design označila odborná porota model větrné elektrárny na cesty Ventus Sergeje Kuckira. Ve složeném stavu zabírá válec s elektrárnou jen 65 centimetrů na délku a 10 centimetrů na šířku. Ventus váží čtyři kilogramy a jeho výkon je 400 W. Podle autora navíc nemusí jít nutně o model, který by kvůli vysoké pořizovací ceně využily jen profesionální cestovatelské týmy. „Nejednalo by se o tvarově složité, na míru vyrobené díly. Jsou zde použity běžně vyráběné profily – prefabrikáty, jejichž cena není nijak závratná. Určitě by tedy stálo za to, zamyslet se nad profesionální i hobby variantou tohoto produktu. Od ní by se pak odvíjela i životnost elektrárny,“ doplňuje Sergej Kuckir. To by pak určilo konečnou cenu produktu, který by mohli využít lidé při cestách do hor či divoké přírody.

BRAND24

Šperky z kosmu

Mezi držitele ocenění za Dobrý studentský design se dostaly například i stříbrné šperky Mullatem Kateřiny Reichové, které působí jako z jiné planety. Přesně takový byl autorčin záměr. „Při navrhování jsem čerpala ze svých oblíbených inspiračních zdrojů, jako jsou sci-fi, cyberpunk nebo futurismus,“ říká Reichová. Kosmický vzhled má navozovat i použitý materiál, kterým je naleštěné stříbro. Na rozdíl od běžných párových náušnic se Mullatem nosí jen jeden. Jde o kus drátu stočeného kolem ucha, ze kterého může na různých místech vyčnívat další výrazná část šperku. I přesto není nutné uši jakkoliv propichovat. „Kolekci šperků Mullatem jsem navrhovala v prvé řadě pro odvážné mladé ženy, které se rády zdobí a vyhledávají extravagantní a zároveň elegantní kousky, jež dokážou upoutat,“ vysvětluje autorka. I její práci si můžete prohlédnout v expozici pražského DBK v rámci výstavy (Z)boží nominace. Dál pak její i ostatní návrhy čeká cesta do Sofie, Vídně a řady dalších míst.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).