Menu Zavřít

Bosch věří také vodíku

20. 5. 2019
Autor: Bosch

Průmyslový koncern Bosch investuje do vývoje vodíkových palivových článků stovky milionů eur. Půjde přitom o první fázi, cílem firmy je vedoucí postavení v elektromobilitě.

Elektromotocykl se stabilizačním systémem Bosch, přístroj měřící znečištění ovzduší a zdánlivě běžný minibus vystavil koncern Bosch při příležitosti výroční tiskové konference v německém Renningenu. Z toho lze vyčíst, jaké technologie považuje jedna z největších technologických společností dneška za klíčové.

Především posledně jmenovaný vůz přitom vzbudil velký zájem. O úplně obyčejné auto se totiž nejednalo. Technici Bosch vyměnili původní spalovací motor za palivové články na vodíkový pohon. Největší světový dodavatel automobilového průmyslu se tedy zařadil mezi firmy, podle kterých se právě vodík může stát palivem budoucnosti. „Připravujeme se na průlom v technologii palivových článků, a to jak u osobních, především však u nákladních vozů“ prohlásil šéf koncernu Volkmar Denner.

Bosch při vývoji palivových článků spolupracuje se švédskou společností Powercell. Podle Stefana Hartunga, šéfa divize Mobility Solutions, se investice do technologie budou v první fázi pohybovat v řádu stovek milionů eur ročně. „Samozřejmě však narostou na několik miliard s tím, jak se technologie postupně rozšíří,“ prohlásil Hartung.

BRAND24

Jako celá branže je společnost aktivní v elektromobilitě a věří, že i spalovací motor bude hrát ještě dlouho v dopravě klíčovou roli. V souvislosti s rostoucím tlakem na ekologizaci a komplikacemi kolem rozšíření vozů na elektřinu se však o vodíku stále častěji hovoří jako o další možné alternativě. A v nejvyšších patrech evropských automobilových koncernů stále častěji zaznívá, že to bude i alternativa dominantní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).