Menu Zavřít

Bonett staví pumpy na LPG i zemní plyn

3. 10. 2005
Autor: Euro.cz

ČERPACÍ STANICE Hvězda plynového pohonu letí vzhůru nejen u přestaveb aut. Enormní zájem je také o čerpací stanice LPG. Mají poměrně hustou síť, na českém trhu je zhruba několik set prodejních míst s autoplynem, investoři chtějí ale další.

**ČERPACÍ STANICE

Hvězda plynového pohonu letí vzhůru nejen u přestaveb aut. Enormní zájem je také o čerpací stanice LPG. Mají poměrně hustou síť, na českém trhu je zhruba několik set prodejních míst s autoplynem, investoři chtějí ale další.

BRAND24

Zájem o LPG mají nejen drobní podnikatelé, podobně jako v prvních letech nástupu tohoto pohonu, ale plynové stojany chtějí mít na klasických „benzinkách“ i velké distribuční společnosti. „Nestíháme montovat,“ říká Václav Holovčák z firmy Bonett mezitím, jak vyřizuje obchodní záležitosti po mobilním telefonu. Firma vyhrála tendry velkých distribučních společností, jako je Shell Gas, Robin Oil, OMV Slovensko nebo ConocoPhillips. Bonett staví nejvíce stanic na propan-butan v České republice, má asi 70procentní podíl na české trhu. Působí rovněž na Slovensku. Významný podíl má v servisu, který zabezpečuje pro zhruba 200 stanic. „Do konce roku musíme postavit 20 stanic LPG, vše je již připraveno, nasmlouváno,“ dodává Holovčák.

Přestože firma toho v podnikání již ukázala dost, čeká ji nyní premiéra. Vstupuje na trh se stlačeným zemním plynem (CNG). Příští měsíc chce otevřít svou první čerpací stanici na toto alternativní palivo v Jeseníku. Holovčák přiznává, že to není pro firmu velký byznys, v tomto lázeňském městě má zatím jezdit jen asi jeden autobus na stlačený plyn. Město se dohodlo s dopravní firmou Connex na jeho zavedení. Plynový autobus bude zajíždět do lázeňské zóny. „Bereme to jako prezentační záležitost,“ vysvětluje Holovčák strategii firmy, která nabízí stavbu takových čerpacích stanic jako komplexní službu, včetně vyřízení všech administrativních záležitostí a zafinancování projektu. Připouští, že by stejného postavení lídra na trhu jako v LPG chtěli brzy dosáhnout i ve stanicích na zemní plyn. Investice v Jeseníku dosahuje pěti milionů korun. Bonett zde postaví i pumpu LPG, tím se vylepší ekonomika stanice na stlačený plyn. Obě alternativní paliva si tak budou v tomto městě až symbolicky pomáhat na své cestě vzhůru k zákazníkům.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).