Menu Zavřít

Boj s úředními mlýny

29. 1. 2007
Autor: Euro.cz

KAREL PALÁN, HOSTINEC U PALÁNŮNa začátku loňského roku uvažoval havlíčkobrodský hostinský Karel Palán o ukončení svého podnikání. Díky rozšíření činnosti o ubytovací služby však krizi překonal. Nyní se chce jako vedoucí krajské sekce Asociace hotelů a restaurací zasadit o snížení 19procentní sazby DPH na stravovací služby.

KAREL PALÁN, HOSTINEC U PALÁNŮ

Na začátku loňského roku uvažoval havlíčkobrodský hostinský Karel Palán o ukončení svého podnikání. Díky rozšíření činnosti o ubytovací služby však krizi překonal. Nyní se chce jako vedoucí krajské sekce Asociace hotelů a restaurací zasadit o snížení 19procentní sazby DPH na stravovací služby.

ZATRACENÉ DÉPÉHÁČKO

Sedmapadesátiletý Karel Palán vlastní hospodu v okrajové části Havlíčkova Brodu, Perknově, od roku 1991. Navázal tak na čtyřicet let komunismem přerušenou rodinnou tradici, která začala již koncem devatenáctého století.

Havlíčkobrodský podnikatel měl zpočátku představu, že základem jeho hospody bude výroba jídel, zvěřinových a rybích specialit. „Nechtěl jsem z restaurace udělat sprostou nálevnu. To se mi dnes stává osudným,“ stěžuje si Palán.

Jako příklad uvádí svoji investici do bourárny zvěřiny. Stála ho 250 tisíc korun. Státní veterinární správa mu ji nejdříve posvětila, jenže za rok si to rozmyslela a provoz uzavřela. „Prý nevyhovovala normám Evropské unie,“ říká podnikatel.

Vstup do Evropské unie celkově nepřinesl Palánovi příliš radosti. Od května 2004 totiž začala pro stravovací zařízení platit DPH ve výši 19 procent. „Přitom všechny suroviny nakupujeme s pětiprocentní sazbou a můžeme si odečíst pouze těch pět procent, zatímco k ceně jich musíme přičíst devatenáct,“ uvádí majitel havlíčkobrodské hospody.

VÁŠNIVÝ MYSLIVEC I ŠŤASTNÝ DĚDEČEK

CONTENT24

Taktika založit hospodu na dobrém jídle tak k úspěchu nevedla. Trn z paty podnikateli prozatím vytrhlo až vybudování ubytovacích prostor nad hostincem. Palán se pokouší situaci řešit také tím, že prodává jídlo takzvaně přes ulici do kastrůlků důchodcům. „Napadla mě za to však hygiena, že jim to jídlo prý cestou vychladne, a nebude tak dodržena minimálně požadovaná teplota,“ rozčiluje se Palán. (O jeho dalších peripetiích s hygieniky si můžete přečíst v Profitu číslo 45/2006.)

Novou krev do žil mu vlil nový přírůstek do rodiny, vnučka, které jsou nyní dva roky. Starostí z podnikání se Palán zbaví i při svém největším koníčku, a tím je myslivost. Dokonce mu tato aktivita přináší i zákazníky, protože se u něj konají i celorepublikové myslivecké akce. Pravidelně také odebírá měsíčník Myslivost. „Objednal jsem si nedávno i Profit, ale nestíhám ho číst. Protože jsem byl u Myslivosti zvyklý na to, že chodí jednou za měsíc,“ vysvětluje Palán.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).