Menu Zavřít

Boj s čínskou ocelí pokračuje. USA zvyšují další clo

26. 5. 2016
Autor: CC BY 2.0: Jo Guldi via Flickr

Spojené státy pokračují v boji proti dovozu levné ocele z Číny. Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že uvalí finální antidumpingová a antisubvenční cla na dovoz ocele odolné vůči korozi z Číny ve výši až 450 procent. Čína v reakci na to obvinila USA, že brání obchodu.

Ministerstvo rovněž zavádí antidumpingová cla ve výši tři až 92 procent na producenty ocele odolné vůči korozi z Itálie, Indie, Jižní Koreje a Tchaj-wanu. V roce 2015 dovoz produktů ocele odolné vůči korozi z pěti zemí, kterých se týká clo, činil 1,87 miliardy USD (45,2 miliardy Kč). Z toho 500 milionů USD připadlo na Čínu.

Finální clo vůči čínské oceli nahrazuje předběžné clo ve výši 256 procent, která vláda zavedla v prosinci 2015.

Rozhodnutí USA je iracionální, zní z Číny

Čínské ministerstvo obchodu uvedlo, že je mimořádně nespokojené a rozhodnutí USA označilo za iracionální. Podle něj poškozuje spolupráci mezi oběma zeměmi. Peking obvinil USA, že diskriminují výrobce z Číny, protože používají nesprávné standardy pro rozhodování o výrobních nákladech a o tom, jaké by ceny měly být. „Čína podnikne všechny nutné kroky a bude usilovat o spravedlivé zacházení a ochránění práv firem,“ uvedlo čínské ministerstvo v prohlášení. Žádné další podrobnosti však neoznámilo.

Spojené státy minulý týden rozhodly o uvalení finálního dovozního cla ve výši více než 500 procent na čínskou zastudena válcovanou plochou ocel. Ta se používá pro výrobu automobilových karosérií a spotřebičů.

Obchodní napětí mezi USA a Čínou v ocelářském sektoru se v poslední době stupňuje. Firmy z USA i z Evropy tvrdí, že Čína deformuje světové ceny, protože kvůli zpomalování poptávky na domácím trhu se snaží prodat svou nadprodukci v zahraničí za dumpingové ceny. Čína ale taková obvinění odmítá a tvrdí, že čínské ocelárny jsou efektivnější a mají mnohem nižší náklady než jejich zahraniční konkurenti.

Přečtěte si o dalších restrikcích ze strany USA

Tvrdý direkt. USA brutálně zvýšily clo na čínskou ocel

 ilustrační foto

Peking slíbil, že sníží v příštích pěti letech roční kapacitu výroby ocele o 100 až 150 milionů tun. Minulý týden však prohlásil, že bude pokračovat s plánem daňových slev pro ocelárny, aby podpořil restrukturalizaci sektoru. Čína je největším producentem oceli na světě, více než polovina velkých oceláren tam ale byla loni ztrátová.

BRAND24

Také EU chystá reakci

Také Evropská unie spustila v květnu po stížnosti místních oceláren vlastní vyšetřování dovozu čínské oceli a varovala Čínu před zavedením nových antidumpingových cel. Na příliv levné oceli z Číny si stěžují i čeští oceláři. O vývozu oceli z Číny se bude jednat i na summitu nejvyšších představitelů skupiny předních světových ekonomik G7, který začal dnes v Japonsku. Delegáty k tomu vede krize v ocelářském sektoru v mnoha západních zemí, včetně Británie.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že nadprodukce v Číně odpovídá zhruba dvojnásobku roční produkce oceli v EU. To podle něj od roku 2008 přispělo v regionu ke ztrátě tisíců pracovních míst, a proto je nutné se bránit. „Pokud někdo deformuje trh, Evropa nemůže být bezbranná,“ prohlásil Juncker před začátkem summitu G7.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).