Menu Zavřít

Boj o Vítkovice začíná

31. 1. 2005
Autor: Euro.cz

PRODEJ HUTÍZhruba desítka zájemců předloží toto pondělí přihlášky do soutěže na koupi téměř sta procent akcií hutní společnosti Vítkovice Steel. Do 15. února si uchazeči budou moci za 5000 eur vyzvednout přesné podmínky privatizace. Od poloviny února už půjde do tuhého - začne první kolo tendru.

**PRODEJ HUTÍ

Zhruba desítka zájemců předloží toto pondělí přihlášky do soutěže na koupi téměř sta procent akcií hutní společnosti Vítkovice Steel. Do 15. února si uchazeči budou moci za 5000 eur vyzvednout přesné podmínky privatizace.

Od poloviny února už půjde do tuhého - začne první kolo tendru. V něm se investoři budou snažit přesvědčit privatizační komisi o kvalitě svého podnikatelského záměru, který má mimo jiné zaručit životaschopnost a minimální zaměstnanost podniku do roku 2008. „Ve druhém kole bude rozhodujícím kritériem cena,“ uvedl Radek Němeček z tiskového oddělení ministerstva financí. Stát očekává od vítěze soutěže, který by měl být znám ve druhém čtvrtletí tohoto roku, až 4,5 miliardy korun.

Mezi zájemci je nejméně devět firem. Konkrétně nadnárodní Global Infrastructure Holdings, francouzský Arcelor, ruský Severstal, ukrajinská firma Industrial Union of Donbass, teheránská Safa Industrial Holdings, americký gigant Nucor Corporation a podle týdeníku Euro zřejmě i ruská společnost Evraz, česko-slovenská Penta a domácí Třinecké železárny.

BRAND24

Privatizaci komplikoval v minulosti spor mezi státním Osinkem, jenž je majitelem Vítkovic, a společností Vysoké pece Ostrava, kterou ovládá Ispat Nová huť. Firmy se nemohly dohodnout na cenách dodávek za surové železo, jež Vítkovice odebírají. Stát kvůli tomu znemožnil účast majitele Ispatu, skupiny Mittal Steel, v privatizaci. Proti tomu ovšem Mittal protestuje s tím, že zákaz porušuje zákony Evropské unie. Zatím bezúspěšně.

Vítkovice Steel se zhruba 1600 zaměstnanci měly předloni zisk před zdaněním 143 milionů korun po předloňských 46 milionech. V součtu se státním Osinkem dosáhly tržeb devět miliard. Stát vítkovickou huť ovládl předloni za 3,3 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).