Menu Zavřít

Bohuslav Svoboda: Nehrejme si na Jánošíky

1. 2. 2012
Autor: profit

Nejsme proti tomu, aby menší obce dostávaly větší objem vybraných daní, ale nechceme, aby tuto částku získaly na úkor čtyř největších měst, říká Bohuslav Svoboda, primátor Prahy.

Foto: Karel Šanda / TÝDEN

Jaká varianta rozdělení peněz z rozpočtového určení daní (RUD) by nejlépe zohledňovala situaci velkých měst a menších obcí?

Podporuji variantu prosazovanou vedením ODS, kdy by se nekrátil objem prostředků pro čtyři největší města, ale stát by do RUD převedl větší objem prostředků ze státního přerozdělování formou dotací. Tento přístup neomezí rozvoj velkých měst, což by se dotklo nejen obyvatel Prahy, Brna, Ostravy a Plzně, ale také lidí z přilehlých regionů.

Brali jste při přípravě rozpočtu na rok 2012 ohled na to, že jde možná o poslední rok, ve kterém získáte stejně velký díl daní jako v předchozích letech?

Samozřejmě brali. Například jsme vycházeli z nulového meziročního nárůstu rozpočtových příjmů. Pražský rozpočet na rok 2012 je zdrojově vyrovnaný. Abychom toho dosáhli, tvrdě jsme škrtali v provozních nákladech. A to již podruhé za sebou. Tentokrát jsme na běžných výdajích uspořili 1,4 miliardy korun. Uděláme všechno pro to, abychom vyrovnaný rozpočet udrželi i v budoucnu.

Co to může pro město znamenat?

Žádné městské organizaci ani odboru jsme nepřidělili ani korunu na krytí růstu snížené sazby DPH či na financování nových úkolů vzniklých v průběhu roku 2011. Na další úspory v provozní oblasti se ještě chystáme, i když nepůjde o škrty v řádu stovek milionů, ale spíš desítek. Těžko by ale naše snaha dokázala odrazit útok v podobě několikamiliardového škrtu v rámci RUD. Peníze pak nebudou na investice. Byly by ohroženy stavby metra nebo vnitřního silničního okruhu, které mají ulevit pražskému životnímu prostředí a obyvatelům i návštěvníkům.

Jak velký je současný dluh města?

Jedná se o 26 miliard korun. Stanovili jsme si pravidlo, že jakékoliv dodatečné zadlužení města se smí vázat výhradně k realizaci strategických investičních akcí. Konkrétní fiskální pravidlo počítá i se zastropováním dluhu.

BRAND24

To by mělo do budoucna ještě zpřísnit kritéria pro sestavování rozpočtu města?

V podstatě ano. Programové prohlášení Rady hlavního města Prahy pro období do roku 2014 počítá s tím, že dluh města nesmí překročit 100 procent vlastních rozpočtových příjmů s výhledem na postupné dosažení jeho 50procentní výše. Roční výdaje na dluhovou službu jsme zastropovali ve výši 2,5 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).