Menu Zavřít

Bohuslav Sobotka: Vyrovnání s církvemi - před nespravedlností oči nezavřeme

29. 8. 2012
Autor: E15

Sociální demokraté jsou v posledních dnech z řad představitelů některých církví, ODS a TOP 09 opakovaně obviňováni z toho, že eskalují ve společnosti napětí a nesnášenlivost. Za vše může prosté sdělení ČSSD o tom, že vládní strany v čele s ODS a TOP 09 ruku v ruce poskytnou dar českým církvím ve výši 134 miliard korun.

Jak jinak ale nazvat situaci, v níž vláda hodlá přesunout mnohamiliardový majetek státu, aniž by veřejnost seznámila s jasným a transparentním klíčem, podle kterého byla tato astronomická výše odškodnění určena či vypočtena?

Křivda za křivdu

Jak rozptýlit vážná podezření z toho, že Nečasova vláda tu nyní realizuje největší přesun majetku státu od dob kuponové privatizace záměrně v úplné tichosti, navzdory nesouhlasu 80 procent veřejnosti a bez elementární politické dohody napříč politickým spektrem? Bez toho, aby byla vyloučena rizika prolomení restituční hranice 25. února 1948 a ohroženy Benešovy dekrety?

ČSSD je zásadně proti tomu, aby o 134 miliardách korun pro církve nakonec rozhodovaly hlasy dvou či tří politických přeběhlíků, což v Poslanecké sněmovně reálně hrozí. Není možné připustit, aby jednu historickou křivdu nahradila křivda jiná. Petr Nečas ani Miroslav Kalousek dosud například jasně nevysvětlili veřejnosti, proč měříme některým církvím větším a delším metrem než všem ostatním restituentům. Proč tyto církve dostanou řádově více než jiní.

Nelze mlčet

Není to sociální demokracie, ale naopak Nečasova pravicová vláda, kdo dlouhodobě zhoršuje atmosféru ve společnosti a je zdrojem obrovského sociálního a občanského napětí. Politika plošných škrtů zasahujících důchodce a rodiny s dětmi, zvyšování DPH a zdražování potravin, léků i pomůcek pro postižené, zvyšování zdravotnických regulačních poplatků, omezování peněz na zajištění bezpečnosti, zdravotní i sociální péče – právě tyto kroky, které koalice teď už jen chabou většinou několika hlasů ve sněmovně prosazuje, ohrožují solidaritu i sociální smír v celé naší společnosti.

Je povinností ČSSD coby nejsilnější politické strany v Česku proti této chybné politice vystupovat a přinášet spravedlivější recepty, které povedou ke stabilizaci ekonomiky, hospodářskému rozvoji a především k důstojnému životu a rovným podmínkám pro všechny občany.


Čtěte také:

Sociální demokraté zahájili kampaň ve vlaku do Brna

Šťovíček jde proti VV, restituce podpoří. Padne vláda?

Nečas: Kampaň ČSSD zakrývá špatné výsledky hejtmanů


ČSSD nemohla mlčet a nemlčela, když pravicová koalice svými škrty omezovala a zhoršovala životní podmínky pro důchodce, státní zaměstnance či postižené. V parlamentu hlasovali všichni sociální demokraté proti této politice. Podali jsme také stížnost k Ústavnímu soudu, prosazujeme spravedlivější řešení.

Nemůžeme proto mlčet ani v případě nespravedlivého a majetkoprávně riskantního Nečasova vyrovnání s církvemi.

CONTENT24

Veřejná diskuze

Chceme otevřít širokou veřejnou diskuzi s občany nad oprávněností částky 134 miliard korun pro církve. Jsme pro celospolečenskou dohodu napříč politickým spektrem a skutečně spravedlivé a transparentní vyrovnání s církvemi. Takové vyrovnání, které v dnešní ekonomicky obtížné době dále neprohloubí veřejné dluhy.

Autor je předsedou ČSSD

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).