Menu Zavřít

Bohumil Pečinka: Samonosná evidence tržeb

11. 12. 2015
Autor: ČTK/KEYSTONE/GAETAN BALLY

Jsme ve finále. Dnes začne sněmovna v posledním čtení projednávat zákon o elektronické evidenci tržeb. Nastanou středně velké parlamentní manévry. TOP 09 a ODS už předem ohlásily, že celý zákon považují za tak škodlivý, že přistoupí k parlamentnímu zdržování, takřečeným obstrukcím.

ODS má například ke čtení připraveno dvě stě příběhů živnostníků, kteří popisují, jak jim zákon zkomplikuje život.
Pro třetí čtení zákonů jsou v době zasedání sněmovny vyhrazeny středy a pátky mezi devátou a čtrnáctou hodinou. V takovém režimu mohou opoziční strany blokovat cokoli. Předpokládá se proto, že v pátek schválí vládní koalice omezení doby vystoupení jednoho poslance k dané věci na dvakrát deset minut. To by znamenalo, že od příští schůze mohou o daném tématu hovořit bez omezení pouze předsedové stran a předsedové poslaneckých klubů. Zvládnou čtyři lidé hovořit deset hodin týdně? Miroslav Kalousek je rozhodně schopen, když jde o Babiše, začít číst nahlas i noty. V celém procesu to ale není nejdůležitější.

Z hlediska demokratických procedur je podstatnější jiná věc: má vládní většina právo prosadit jakýkoli zákon, pokud zrovna nepodlamuje samotné základy demokratického státu? Nepochybně má. Opozice by odpověděla, že koalici toto právo nebere, ale EET považuje za likvidační normu, a proto poprvé od voleb v roce 2013 přistupuje k obstrukcím. A jak dodává, v minulém volebním období podobné věci dělali i sociální demokraté a komunisté, takže co? Mnohem horší, než že EET projde, je ovšem to, že kvůli jejímu přijetí budou uplatněny takové restrikce, že opozice nakonec bude mít méně parlamentní svobody než nyní.

Přitom z hlediska fungování státu je EET naprostá hloupost. Společnosti nepomůže, naopak trochu uškodí. Věnuje se jí ale nadbytečná pozornost. Mimochodem hnutí ANO ji nemělo ve svém volebním programu. Jak sám předseda Babiš uvedl, nechal se inspirovat svým přítelem, který podniká v Chorvatsku. To systém jako dosud jediná země zavedlo. Když si pak Babiš letos v červnu pozval chorvatského ministra financí, ten ke zděšení všech veřejně prohlásil, že EET žádné daně navíc nepřinesla. Jen chorvatský stát s výrazně postátněnou ekonomikou má dnes větší přehled, co, jak a kde se prodává. A může tomu přizpůsobit svou nabídku.

Tvrzení poslance Volného (ANO), že EET přinese až sto miliard korun, je pohádka z tisíce a jedné noci. Elektronická evidence tržeb je chloubou jednoho hnutí, které se překotně dostalo do parlamentu a při nedostatku programu se upnulo k symbolu, o nějž se dnes vedou zuřivé boje. EET je prostě samonosné opatření, které musí být prosazeno, protože musí být prosazeno. Stojí opozici skutečně za to vydávat na boj proti tomuto heslu všechnu svou energii?

Autor je komentátorem Reflexu


Čtěte také:

BRAND24

Babiš odsouvá start elektroinické evidence tržeb na polovinu roku 2016

Babiš pozastavil zavádění evidence tržeb. Čeká na hlasování sněmovny

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).