Menu Zavřít

Bohumil Pečinka: Prohnilí proti prohnilým

16. 10. 2015
Autor: čtk

Když Ivo Ištvan s Robertem Šlachtou rozjíždějí za asistence televizních kamer a připravených fotografů policejní zátah, měl by se mít každý na pozoru: co se to zase děje a komu to slouží? Na rozdíl od razie na Úřadu vlády má policejní akce spojená s předváděním některých policistů i bývalých a současných politiků v čele s Ivanem Langerem svůj racionální základ.

Jak už je u olomouckého vrchního státního zástupce a šéfa protimafiánského útvaru zvykem, nejde o jednu sevřenou kauzu, ale o několik případů. A každý z nich má své skutkové a zájmové pozadí. Hlavní linií není Ivan Langer. Exministr vnitra byl jen výkladní skříní, která dá kauzám sjednocující příběh a dostane je do hlavního zpravodajského času. Naznačme tři klíčové linie.

První je válka policistů na úrovni krajské správy Olomouc, která se táhne minimálně od roku 2012. Od té doby se tamní policisté navzájem obviňují, stíhají, vyhazují, soudí a pomlouvají. Vyvrcholilo to před rokem odchodem několika elitních kriminalistů do nedalekého Holešova, kde vznikala expozitura Šlachtova ÚOOZ. Právě tento útvar následně začal odposlouchávat a posléze prošetřovat své bývalé kolegy. Co z toho vyplynulo?

Některá trestní stíhání olomoucké policie byla inspirována podnikatelem Ivanem Kyselým, který své vazby na krajskou policejní správu využíval v konkurenčním boji. Jak dokládají odposlechy, jen od února 2015 byl v kontaktu s náměstkem olomouckého šéfa policie 45krát.

Celá akce vyvolává otázku, jestli hluk kolem ní nemá překřičet pochybnosti kolem samotného Šlachty. A jestli kromě dvojice Kyselý–Langer neexistuje ještě jiné centrum, které tuto policejní akci uvedlo do chodu

Neřešilo se tu jen, koho nestíhat, ale především koho stíhat a s jakým výsledkem. Policie také často působila jako sběrač informací, které měl Kyselý údajně využít ve svých složitých pozičních hrách.

Dlužno dodat, že Kyselého nejbližším obchodním partnerem je exministr Langer. Ten si po odchodu z politiky v létě 2010 na Olomoucku budoval složitou strukturu moci ve stylu já tobě, ty mně.

Podle předběžných odhadů však, na rozdíl od Kyselého, na něj přímé důkazy ovlivňování státní správy a bezpečnostních složek chybějí. Naopak existují na řadu policistů na krajské a z menší části i celostátní úrovni.

Nezanedbatelnou rovinou kauzy je vehemence, s níž do hry vstoupil Šlachtův útvar. Je veřejným tajemstvím, že policejní prezident Tuhý je se Šlachtou v posledních dvou letech nespokojen. Korunu všemu nasadil článek v časopise Reportér, který popisuje živou komunikaci mezi Šlachtou či některými jeho podřízenými a Andrejem Babišem.

I proto vyvolává celá akce otázku, jestli hluk kolem ní nemá překřičet pochybnosti kolem samotného Šlachty. A jestli kromě dvojice Kyselý–Langer neexistuje ještě jiné centrum, které tuto policejní akci uvedlo do chodu. Vzdáleně to připomíná název francouzského filmu Prohnilí proti prohnilým.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex


Čtěte také:

BRAND24

Chovanec: Olomoucký hejtman by měl odstoupit. Rozbořil to odmítá

Žalovaní budou žalobci a žalobci budou žalováni, prohlásil Langer a sám uvízl v síti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).