Menu Zavřít

Bohumil Pečinka: Coming out Andreje Babiše

18. 3. 2016
Autor: čtk

Koaliční krize graduje. KDU-ČSL odmítla hrát roli zpovědníka a chce, aby se šéf ANO sám obhájil před veřejností. Babiš původně chtěl ve věci Čapího hnízda jen poslat vysvětlovací dopis poslancům a všechno zdůvodnit na koaliční radě. To lidovci odmítli a podpořili požadavek opozice na mimořádnou poslaneckou schůzi.

Předseda ANO sice souhlasil s tím, že tam položí karty na stůl, ale pořád chce, aby mohli vystoupit jen poslanci s přednostním právem. To jsou ale jen takové kulisy. Za nimi se odehrávají podstatnější posuny v české politice.

Příběh první. Andreje Babiše poprvé naplno dostihla minulost. Politicky byl bezmála neporazitelný, ale protivníci konečně našli jeho slabé místo – možný dotační podvod, do něhož se svými současnými vyjádřeními osudově zapletl. Příští středu předstoupí před sněmovnu a přednese velký projev, v němž se zřejmě vymluví na rodinné příslušníky.

A je docela možné, že aféra tím utichne. Alespoň do září, kdy má evropský kontrolní orgán OLAF sdělit výsledky svého vyšetřování. Pak to začne znovu. Výsledek je ale jasný už nyní. Babiš i jeho ANO přijdou o pel těch, kteří jsou prozřetelností zplnomocněni vyjadřovat se ke „kradení a lhaní“.

Přichází prezident

Příběh druhý. Přestřelky mezi politickými stranami způsobily, že byl po týdnech opět vtažen do hry prezident Zeman. Najednou se z hlavy státu stává rozhodčí posuzující zákroky v pokutovém území soupeře. Zeman, tradičně uvažující o pár tahů dopředu, přijímá tu předsedu komunistů Filipa, tu ministra financí Babiše a s jejich pomocí modeluje novou situaci. Do kuloárů vzkazuje, že pokud premiér náhodou dá návrh na odvolání Babiše z vlády, nepřijme jej.

Příběh třetí. Před Andrejem Babišem, který byl dosud zvyklý jen na obchodní taktizování, stojí skutečně strategické rozhodnutí. Má svou defenzivní a ofenzivní variantu, které se nemusejí vylučovat. V prvním případě vystoupí ve sněmovně a udělá první coming out ve svém životě.


Přečtěte si: Úřady prý vyměřily Čapímu hnízdu milionové pokuty, Babiš to dosud popíral


Provede silnou sebekritiku své osoby, což naposled udělal možná v komunistické straně, ale zřejmě ani tam ne. Pokud bude mít dost fantazie, doplní ji později ofenzivním gestem – prostě vystoupí z vlády. Získá k dobru několik měsíců do krajských a rok a půl do sněmovních voleb.

Bude moci několikrát dokola objet republiku, rozdat mraky peněz a obrátit svou energii proti „pučistickým“ stranám, které zneužily jeho dávné chyby a zradily ho. Tím by překryl podstatu sporu, získal image mučedníka a měl slušnou šanci vyhrát příští volby. Zřejmě vůbec nejhorší by pro něj bylo prodlužování dnešního stavu – deset deka výmluv, deset deka pravdy.
V takovém tempu Babiš do půl roku vykrvácí a jeho fenomén se rozplyne.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex


Čtěte také:

BRAND24

Daniel Novák: Čapí trus

Babiš obrátil, zveřejní jméno bývalého majitele Čapího hnízda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).