Menu Zavřít

Bohatí se závazky: majetní si berou půjčky, dostanou je levněji než chudí

16. 7. 2017
Autor: archiv Mladá fronta

Může to znít jako paradox, ale i bohatí lidé mají zájem o úvěry. A banky vědí, jak jim vyhovět.

Movití lidé s vlastním majetkem mají motivaci k tomu půjčit si peníze. „Radši se rozhodli nerušit svou strategii v rámci správy majetku a chtějí si vzít lombardní nebo hypoteční úvěr,“ říká k chování těchto klientů bankéř Erste Private Banking Michal Jetel. A banky jim svou nabídkou vycházejí vstříc. „Pohybujeme se kolem 1,6 procenta u hypoték s pětiletou fixací, což je na dnešní poměry velmi zajímavé,“ dodává Jetel. Česká spořitelna, která poskytuje služby Erste Private Banking, v současnosti nabízí pětileté hypotéky se sazbou 1,99 procenta.

Výhodnější nabídku ale mají pro své top klienty i další tuzemské bankovní domy. „Riziko bývá u těchto klientů zpravidla nižší, proto i průměrná úroková sazba na hypotékách pro klienty privátního bankovnictví je nižší než u ostatních klientských segmentů o zhruba 0,2 až 0,8 procentního bodu ročně,“ říká mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Bohatí klienti mohou dosáhnout na nižší sazby už jen díky tomu, že kromě kupované nemovitosti mohou oproti úvěru poskytnout další zajištění. Tím může být vedle další nemovitosti i portfolio cenných papírů, jako jsou akcie nebo dluhopisy, které spravuje právě privátní bankéř.

 Jak si Češi berou hypotéky

Kromě nižšího rizika pro banky se na nižší ceně úvěru mohou podepsat i další faktory. „Hypoteční banka se snaží díky současně nastavené cenotvorbě získávat z trhu hypotéky s vyšším objemem,“ dodává mluvčí banky Marie Mocková s tím, že klienti privátního bankovnictví logicky získají atraktivnější úrokovou sazbu.

„Za poslední půlrok jsme půjčili v rámci privátního bankovnictví jednu miliard korun,“ popisuje situaci na trhu Jetel. Hypoteční banka pak zaznamenala třicetiprocentní meziroční nárůst zájmu o úvěry na bydlení u klientů privátního bankovnictví. Podobně se vyjadřují i další velké české banky. Klienti mají přitom u hypotečních úvěrů zájem o půjčky s delší dobou fixace, a to na pět, osm, ale i deset let.

Boháči mají zájem o hypotéky zejména na vlastní bydlení a na zajištění bydlení svých dětí. „V posledních dvou letech ale pozorujeme sílící poptávku po úvěrech na financování investic či výnosových nemovitostí,“ doplňuje mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Právě výnosové nemovitosti se podle Zúbka stávají „tradiční součástí portfolia movitého klienta“. Mezi ty, jež generují pravidelný výnos, patří například retailové plochy nebo kanceláře k pronájmu.

Důvodem zájmu o reality je pokles výnosů zejména u dluhopisů, což nutí boháče hledat jiné druhy investic, které by zhodnotily jejich majetek.

Banky vždy se ziskem

Ani o desetiny procenta nižší sazby pro nejlepší klienty ale nejsou pro banky žádnou pohromou. Cena, za kterou je banka může financovat, neboli takzvaný úrokový swap, byla minulý týden u pětiletých půjček 0,80 procenta. I u hypoték pro nejbonitnější zájemce mají banky stále solidní polštář a vydělávají.

Navíc pro banky může být výhodné poskytnout bonitnímu klientovi výhodnější sazbu, protože získají příjmy z jiných oblastí - například ze správy majetku či z poradenství.

I pro boháče s dostatkem majetku jsou hypotéky v současném prostředí, kdy jsou úrokové sazby stále v blízkosti svého historického minima, zajímavé. Investice do cenných papírů totiž dokáže přinést vyšší výnos, než zaplatí bance na úrocích z přijatého úvěru. Výnos z jeho portfolia přitom nemusí být převratný, ale stačí ve výši tří čtyř pěti procent. Nabídka nízkých sazeb je tak pro ně často natolik atraktivní, že je jednodušší si vzít půjčku než rozprodat portfolio a narušit si tím investiční strategii.

Kvůli půjčce se navíc klienti mohou vyhnout nepříznivým daňovým důsledkům. Pokud by totiž prodali se ziskem například akcie dříve než po třech letech od jejich nabytí, museli by ze zisku zaplatit daň. Pro řadu z nich je tedy jednodušší si vzít úvěr a cenné papíry prodat až po třech letech, čímž splní podmínku pro to, aby ze zisku z investice neplatili daň.

BRAND24

Ještě atraktivnější podmínky dokážou bankovní domy nabídnout u krátkodobých půjček, které jsou jištěny cennými papíry (takzvaný lombardní úvěr). Podle informací týdeníku Euro se sazby pohybují mírně nad jedním procentem. Pro boháče je tak zajímavé si půjčit i na pokrytí krátkodobých potřeb.

Dále čtěte:

Dluhy českých domácností loni vzrostly o téměř 100 miliard

Registr: Češi už dluží více než dva biliony korun

Průměrný český dlužník dlužil minulý rok opět o trochu méně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).