Menu Zavřít

Bohatí přijdou od ledna o desetitisíce

31. 12. 2009
Autor: profit

O desítky tisíc korun více než dosud zaplatí v příštím roce státu lidé s měsíční hrubou mzdou přes 94,2 tisíce korun. Přijatý úsporný balíček totiž zvýšil takzvaný strop na sociální a zdravotní pojištění. Zatím jen dočasně pro rok 2010.

Autor: Martin Siebert

Strop pro placení pojištění se od ledna posune ze 48násobku průměrné české roční mzdy na 72násobek (měsíčně ze čtyř- na šestinásobek). V praxi se zvýší z dosavadních 1,13 milionu korun ročně na zhruba 1,7 milionu korun ročně. Nově na strop dosáhnou až lidé s měsíčním příjmem přes 143 tisíc hrubého.

Až o sedm procent méně

Zatímco lidé s měsíční hrubou mzdou 100 tisíc korun přijdou za celý rok „jen“ přibližně o 11 tisíc (což je méně, než o kolik přijde většina žen na mateřské), při mzdě 120 tisíc korun už ztratí za rok téměř 50 tisíc.

Nejvíce - přes 92 tisíc ročně - pak musí kvůli úspornému balíčku oželet lidé s měsíčními příjmy nad zhruba 143 tisíc korun. Ti sice nakonec dosáhnou i na zvýšený strop, mezitím však odevzdají státu právě zmíněných 92 tisíc navíc oproti roku 2009.

Podíváme-li se na ztrátu jako na podíl dosavadních příjmů, pak nejvíce - sedm procent - ztratí lidé s měsíční mzdou kolem 143 tisíc.

Nejen vyšší pojistné, ale i daň

Málo známým důsledkem je, že kvůli vyššímu stropu zaplatí lidé nejen vyšší pojistné, ale také vyšší daň z příjmu. Vzroste jim totiž vyměřovací základ (superhrubá mzda), z něhož se poté 15% daň vypočítá. Superhrubá mzda vznikne součtem hrubé mzdy a odvodů zaplacených zaměstnavatelem.

Příklad: Bezdětný manažer s měsíční mzdou 113 000 korun hrubého nyní dosáhne pojistného stropu na začátku listopadu. Za listopad a prosinec tedy už nemusí ze své mzdy platit sociální a zdravotní pojištění. Za oba měsíce tak na odvodech v součtu ušetří asi 25 tisíc, o tuto částku se mu zvýší čistá mzda. Kromě toho za něj v listopadu a prosinci nemusí pojistné platit ani zaměstnavatel - ten by jinak zaplatil 77 tisíc korun. O tuto částku by se jinak navýšila superhrubá mzda (hrubá mzda + pojistné zaplacené zaměstnavatelem), z níž se počítá 15% daň z příjmu - za listopad a prosinec tak zaměstnanec zaplatí v průměru nižší daň než v předchozích měsících. Manažer tak na odvodech a dani ušetří celkem přes 36 tisíc ročně. Po zvýšení stropu v roce 2010 budou muset on i jeho zaměstnavatel zaplatit pojistné za listopad a prosinec. Tím se zároveň zvýší základ pro výpočet daně z příjmů. A protože na nový strop už manažer nedosáhne, přijde o celých 36 tisíc korun.

Padnou stropy úplně?

Komunistům ale zvýšení stropů nestačí. Poslanci by ještě před volbami měli v závěrečném třetím čtení rozhodnout o návrhu na úplné zrušení stropů. Pro zamítnutí návrhu hlasovali v prvním čtení jen poslanci ODS.

Poslanec Miroslav Opálka (KSČM) připomněl, že zdravotní pojišťovny ani Česká správa sociálního zabezpečení zatím neposkytly přesné informace o skutečném finančním dopadu stropů v roce 2008, kdy fungovaly poprvé.

BRAND24

„Jsou-li odhady ministerstva zdravotnictví relevantní, že stropy v roce 2008 snížily pojistné na zdravotní pojištění o 2,5 miliardy korun, pak na sociálním pojištění přišel stát o 5,1 miliardy,“ říká Opálka. Podle jiných odhadů prý stát přichází ročně dokonce o 18 miliard korun.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).