Menu Zavřít

Bohatí nevyhledávají novinky

13. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Žebříček magazínu Forbes obsahuje také údaje o vozovém parku

Žebříčku nejbohatších lidí světa amerického ekonomického magazínu Forbes se letos dostalo v České republice velké publicity především kvůli zařazení majitele PPF Petra Kellnera na 224. místo před Donalda Trumpa nebo Ronalda Laudera. Stranou pozornosti zůstalo, že ve stejný čas vydaná internetová verze obsahuje kromě údajů o odhadovaném majetku také informace o vozovém parku magnátů. Překvapením možná je, že soukromé vozy dolarových miliardářů se příliš neliší od těch, kterými jezdí čeští manažeři. Většinou jsou ale starší, novinky se v garážích nejbohatších lidí planety příliš nevyskytují.

William Gates III (Microsoft), odhadovaný majetek 46,5 miliard dolarů Zakladatel Microsoftu používá dva vozy Porsche. Běžně se vozí v Porsche 911 Cabrio z roku 1999. Exkluzivním kusem v jeho garáži je Porsche 959 Coupé z roku 1988, kterých se vyrobilo pouze 230 kusů. Kvůli neplnění emisních limitů a neznámých výsledkům crash testů bylo tomuto automobilu umožněno jezdit v USA na základě speciálního zákona schváleného někdejším prezidentem Billem Clintonem.

Warren Buffett (Berkshire Hathaway), odhadovaný majetek 44 miliard dolarů Známý investor má zjevně raději akcie než výjimečná auta. Jeho vůz je poměrně obyčejný, jde o Lincoln Town Car Signature Series z roku 2001. Zajímavostí je určitě zvolená poznávací značka, na které najdete nápis „Thrifty“ neboli „hospodárný“. Jak sám Warren prohlašuje, Lincolnu dává přednost kvůli pohodlí a prostornosti, které mu Cadillac nebo Lexus nenabízí.

Princ Alwaleed Bin Talal Alsaud, odhadovaný majetek: 23,7 miliard dolarů Princ Alwaleed, synovec saudského krále Abdullaha, patří mezi ty, kteří si dopřávají maximální luxus i při svém běžném ježdění. Mezi jeho vozy patří jeden ze dvou Rolls-Royce Phantom, ovšem velmi často využívá i Infiniti FX45, dva Hummery H1 nebo Volvo XC90. Pozornost jistě v jeho garáži vyvolají dva vozy Daewoo Matiz. Princova náklonnost k vozům, které nyní opouštějí tovární pásy pod značkou Chevrolet, je vysvětlitelná jeho nemalým majetkovým podílem ve firmě spoluvlastněné nyní koncernem General Motors.

Ingvar Kamprad (Ikea), odhadovaný majetek 23 miliard dolarů Zakladatel a majitel společnosti Ikea používá Volvo 240 GL z roku 1993. Sám o sobě ale prohlašuje, že hojně jezdí též veřejnou dopravou a využívá důchodcovských slev.

Paul Allen (Microsoft), odhadovaný majetek 21 miliard dolarů Další ze zakladatelů Microsoftu jezdí v Evropě automobilem Porsche 959 Coupé z roku 1988, tedy stejným vozem jako Bill Gates. V USA řídí svou Mazdu B z roku 1988.

Lawrence Ellison (Oracle), odhadovaný majetek 18,4 miliardy dolarů Mezi jeho vozy pro denní nákupy a jízdu do práce patří Bentley Flying Spur z roku 2006 a Bentley Continental GT.

Jim Walton (Wal-Mart), odhadovaný majetek 18,2 miliardy dolarů Jeden z dědiců maloobchodního řetězce Wal-Mart používá Dodge Dakotu Pickup z roku 2002, dále Acura Integru z roku 2000, Mitsubishi Montero Sport z roku 1998, Chevrolet Silverado Pickup z roku 1999 a také Cadillac z roku 1959. Každopádně pokud není třeba jinak, upřednostňuje Dodge Dakotu a Integru.

Alice Walton (Wal-Mart), odhadovaný majetek 18 miliard dolarů Další spoluakcionářka největšího maloobchodního řetězce světa má klasický americký pickup Ford F-150 King Ranch z roku 2006.

BRAND24

Michael Dell (Dell), odhadovaný majetek 16 miliard dolarů Když řídí, tak své vozy Hummer H2 z roku 2005 nebo Porsche Boxster z roku 2004.

Steven Ballmer (Microsoft), odhadovaný majetek 12,1 miliardy dolarů Druhý ze šéfů Microsoftu má jediný vůz - klasickou americkou limuzínu Lincoln Continental z roku 1998.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).