Menu Zavřít

Bodový systém projde změnou, za alkohol o body přijít nemusíte

12. 8. 2010
Autor: profit

Vláda Petra Nečase schválila na svém středečním zasedání senátní návrh zákona na změnu bodového systému. Agenturu Mediafax o tom informoval tiskový mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Autor: Pixmac.cz

„Kabinet přivítal zvláště zpřísnění bodového postihu pro agresivní řidiče, kteří například předjíždějí na nepovolených místech nebo nepouštějí chodce na přechodu,“ uvedl Ptačinský.

Poukázal zároveň na to, že v některých případech se naopak bodový systém zmírňuje. Ztrátou bodu se přestávají trestat přestupky, které doposud stály řidiče jeden bod. Novela je také benevolentnější k řidičům, kteří před jízdou požili alkohol, a k těm, kteří spáchali více přestupků najednou.

Za trochu alkoholu o body nepřijdete

Řidiči, kteří před cestou požijí alkohol, avšak v takové míře, že obsah alkoholu v krvi bude menší nebo roven 0,3 promile, již nepřijdou o body. „Tato změna v žádném případě neznamená prolomení nulové tolerance vůči alkoholu při řízení, neboť nadále bude takový skutek postihován jako přestupek. Pouze se vzhledem k obecně uznávané toleranci přesnosti měření alkoholu v krvi pomocí dechových detektorů vypouští tento skutek z bodového ohodnocení,“ dodávají předkladatelé.

BRAND24

Norma dále zakotvuje, že pokud se řidič dopustí více přestupků nebo trestných činů, budou se tyto přečiny projednávat v rámci jednoho řízení a neukázněnému řidiči se strhne jen takový počet bodů, který se vztahuje k nejzávažnějšímu přestupku. „Tím by mělo být zajištěno, aby se řidičům nekumulovaly neprojednané přestupky a na základě jednoho společného řízení o nich nedošlo k jejich vybodování,“ vysvětlují předkladatelé.

Více na NašePeníze.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).