Menu Zavřít

Bludný kruh inflace a odborářských hrátek

29. 3. 2005
Autor: Euro.cz

S jarem neožila jen příroda, ale i odboráři. Začínají vystrkovat růžky a žádat větší peníze. Problém s nimi mají hlavně České aerolinie a Škoda Auto. Zvláště v Mladé Boleslavi se spory s managementem vyhrotily tak, že největší české firmě hrozí stávka. Opakují se každoroční tahanice o zvýšení mezd „nad inflaci“.

BRAND24

Nutno říci, že tento institut pravidelných kolektivních úprav platů je proti logice a v podstatě může za skutečnost, že inflaci máme. Klasická ekonomie říká, že jestliže zaměstnanec zvýší svoji produktivitu o dvacet procent, pak by mu firma měla alikvotně práci ohodnotit. Jestliže se jeho výkon sníží, pak musí počítat i s nižší odměnou. Nežijeme však v učebnici, ale v reálné ekonomice, kde je podnikání sevřeno systémem kolektivních smluv. Stát zaměstnance chrání a oni můžou bez ohledu na efektivitu vlastní práce žádat „dorovnání“ svého příjmu tak, aby převýšilo růst cen.

A tím se roztáčí inflační spirála tažená poptávkou. Lidé mají více peněz, než se vyrobilo zboží. Producenti se proto přizpůsobují poptávce a zvyšují ceny. Když to zjistí zákazníci, chtějí zase po zaměstnavateli další peníze, aby si to zboží mohli koupit. Bludný kruh se uzavírá -výsledkem jsou neustálé spory odborů s firmami a trvale rostoucí inflace. Jediná cesta z tohoto problému je liberalizace pracovního práva. Podnikatelé musí dostat možnost platit své zaměstnance podle odvedeného výkonu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).