Menu Zavřít

Bláznivé počasí ohrožuje česká turistická střediska

27. 8. 2007
Autor: Euro.cz

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Stále divočejší výkyvy teplot a dešťových srážek jsou nebezpečím pro česká turistická střediska. Aktuální odborná studie poukazuje na to, že v létě škodí turistickému ruchu voda plná sinic nebo lesní požáry, v zimě zase nedostatek sněhu. Na změnách klimatu ale prý lze i vydělat.

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Stále divočejší výkyvy teplot a dešťových srážek jsou nebezpečím pro česká turistická střediska. Aktuální odborná studie poukazuje na to, že v létě škodí turistickému ruchu voda plná sinic nebo lesní požáry, v zimě zase nedostatek sněhu. Na změnách klimatu ale prý lze i vydělat.

Letní i zimní turistické destinace v Česku mohou doplatit na současné změny klimatu. Vyplývá to z aktuální studie společnosti Deloitte, podle níž bude oteplující se planeta velkou výzvou zejména pro turistický průmysl států na celé severní polokouli.

Lyžařská střediska v Česku mohou mít podle studie do budoucna v důsledku globálního oteplování problémy s nedostatkem přírodního sněhu i vody. Podle šéfa oddělení klimatické změny Českého hydrometeorologického ústavu Jana Pretela lze předpokládat ubývání sněhové pokrývky v nadmořských výškách nad 500 metrů. „Trend nárůstu průměrných zimních teplot o odhadovaných 2,2 stupně Celsia by vedl k tomu, že současný charakter sněhové pokrývky by se posunul o 250 až 300 metrů do vyšších poloh, a zimní střediska na území České republiky by tak měla problémy se zásobami přírodního sněhu,“ uvedl Pretel ve studii.

Pokles množství letních a podzimních srážek by podle něj mohl zimním střediskům způsobit nepříjemnosti i s umělým zasněžováním. Hlavně na počátku lyžařské sezony by na něj nemusely mít dostatek vody. „Tyto problémy by nemusely nastávat v závěru sezony, ovšem za předpokladu, že si provozovatelé zimních středisek vytvoří dostatečné zásoby vody,“ dodal.

POŽÁRY A SINICE, PROBLÉM HLAVNÍ SEZONY

Extrémně vysoké teploty a delší období sucha koncem jara a v létě mohou podle studie přinést i změny v domácím letním turistickém ruchu. Ten by se podle Pretela mohl postupně přesouvat spíše do okrajových období nynější letní turistické sezony. V současné hlavní letní sezoně lze totiž očekávat nižší kvalitu vody v rekreačních nádržích a zvýšené riziko lesních požárů v turistických oblastech.

Studie připomíná, že globální klima se nemění stejnoměrně. Zatímco v některých zemích se teplota zvýší, v jiných zůstane stejná, nebo dokonce poklesne. Místa jako Kanada, Velká Británie, Skandinávie a Rusko by mohly přilákat cestovatele, kteří budou utíkat před vedry, jež budou v budoucnu sužovat část kontinentální Evropy a Spojené státy, odhaduje studie.

VYDĚLAJÍ AUTOBUSOVÍ DOPRAVCI, LODĚ A VLAKY

CONTENT24

Turistický ruch by se podle studie mohl rozvíjet v několika příštích letech dvěma směry. Deloitte v souvislosti s klimatickými změnami předpovídá růst zájmu o ekologickou dovolenou a dovolenou trávenou blíže k domovu.

Turisté by mohli mít zájem například o ekologicky šetrnou turistiku v ohrožených oblastech, jako je Island nebo Grónsko, nebo o výlety s pozorováním velryb na volném moři. Většina cestovatelů ale prý bude ještě nějakou dobu před ekologickým přístupem dávat přednost hodnotě, kterou za své peníze dostávají. Dovolená blíže domovu může nabýt na popularitě kvůli emisím skleníkových plynů, které do ovzduší vypouštějí letadla. „Je pravděpodobné, že turisté budou stále více preferovat kratší lety po Evropě nad transkontinentálními, a také hledat alternativní možnosti dopravy zejména na krátké a střední vzdálenosti. To by mohlo vést k rozvoji autobusové, vlakové a lodní přepravy,“ píše se ve studii.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).