Menu Zavřít

Bio-zámek na prodej

30. 10. 2006
Autor: Euro.cz

IVANOVICE NA HANÉ Ivanovice na Hané leží přibližně šest kilometrů severovýchodně od Vyškova. Dominantou je zámek s mohutnou hranolovou věží. Zvenku vypadá relativně dobře, uvnitř je však velmi zdevastovaný.Dvoupatrová trojkřídlá budova zámku se nachází uprostřed městečka v těsném sousedství kostela sv.

IVANOVICE NA HANÉ

Ivanovice na Hané leží přibližně šest kilometrů severovýchodně od Vyškova. Dominantou je zámek s mohutnou hranolovou věží. Zvenku vypadá relativně dobře, uvnitř je však velmi zdevastovaný.

Dvoupatrová trojkřídlá budova zámku se nachází uprostřed městečka v těsném sousedství kostela sv. Ondřeje. Jejím největším skvostem jsou bohatě zdobené nádvorní arkády, právě na nich je ale nejlépe patrna dnešní sešlost objektu. Omítka je na většině míst opadaná, zdi praskají a cenná výzdoba se rychle hroutí.

Současný majitel, společnost BioStav, chce už delší dobu zámek prodat. Nabízí ho za sedm milionů korun prostřednictvím několika realitních kanceláří, zatím však neúspěšně. Majitel společnosti Profi-Reality Lubomír Řídký jen krčí rameny. „Případné kupce zřejmě odrazuje fakt, že by kromě kupní ceny museli investovat ještě nemalé peníze do oprav,“ domnívá se.

ŠÍLENÝ HRABĚ PŘEPYSKÝ

Ivanovice náležely původně k johanitskému hradu Orlovu. Po jeho zániku získal panství roku 1503 Jindřich Kropáč z Nevědomí, který v centru městečka vybudoval pozdněgotickou vodní tvrz. Dalšími majiteli se stali Bukůvkové z Bukůvky, kteří objekt přestavěli na pozdněrenesanční zámek s hranolovou věží a arkádami v čestném nádvoří.

Po několika dalších majetkových převodech získali zámek počátkem 18. století Přepyští z Rychmburka. Zejména Jan Václav Přepyský se přitom do historie zapsal jako velký podivín. Pověsti vypravují, že svou manželku Karlu z Moravce již druhý den po svatbě vyhnal z domu a uzavřel se na ivanovickém zámku, který již nikdy neopustil. Žil zde jen ve společnosti dvou psů a stýkal se pouze s osobním myslivcem. Roku 1765 byl pak nalezen ubitý k smrti, když ho údajně přepadli lupiči.

BEZRADNÁ BIOVETA

V polovině 19. století přešel zámek do majetku bavorské královské rodiny Wittelsbachů, kteří kolem něj vybudovali velký přírodní park. Již roku 1920 byl ale objekt od šlechty vykoupen a připadl výrobci očkovacích látek, ze kterého později vznikl národní podnik Bioveta.

Za socialismu byly v zámku kanceláře a byty, na údržbu se ale příliš nedbalo a budovy začaly chátrat. Situace se nezlepšila ani po roce 1989. Město Ivanovice sice chtělo objekt odkoupit a vybudovat z něj veterinární ústav nebo pobočku filmového archivu, z prodeje ale nakonec sešlo. Společnost Bioveta, která mezitím zámek převedla na dceřinou společnost BioStav, se pak ještě několikrát pokoušela zámek prodat, vážného zájemce ale zatím nenašla.

POPIS OBJEKTU

název zámek Ivanovice

místo Ivanovice na Hané

kraj Jihomoravský

adresa č. p. 212

typ zámek

stav zchátralý

využití částečné

BRAND24

kult. památka od roku 1958

vlastník BioStav, a. s.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).