Menu Zavřít

Bilionový nákup: Microsoft vykoupí vlastní akcie a zvýší dividendy

21. 9. 2016
Autor: Jan Sedlák, Mladá fronta

Americká softwarová společnost Microsoft odkoupí vlastní akcie v hodnotě 40 miliard dolarů (970 miliard korun). Kromě toho firma po roce opět zvýší čtvrtletní dividendu, tentokrát o 8,3 procenta na 39 centů na akcii. Akcie firmy na zprávu reagovaly růstem zhruba o 1 procento.

Program, jehož spuštění oznámil technologický gigant v úterý, je součástí dlouhodobé strategie směřující k navrácení hromadící se hotovosti do rukou akcionářů. Oznámený výkup naváže na právě dobíhající program ve stejném rozsahu, jenž by měl Microsoft dokončit podle plánu ke konci prosince.

„Program ukazuje na přetrvávající důvěru v současné a budoucí směřování společnosti,“ uvedl Sid Parakh, manažer jednoho z fondů, jenž do akcií Microsoftu investuje.

Odkupy vlastních akcií zpravidla vedou ke zvýšení tržní ceny. Akcie Microsoftu za uplynulý rok posílily zhruba o 30 procent a dostaly se do blízkosti historického maxima z roku 1999.

Vývoj akcií Microsoftu za poslední rok

MSFT Chart

Akcie v hodnotě 40 miliard dolarů představují něco přes 9 procent z celkové tržní kapitalizace firmy. Ta při včerejší uzávěrce obchodování dosáhla hodnoty 442,7 miliard dolarů (necelých 10,7 bilionu korun). Microsoft je tak třetí nejhodnotnější firmou zahrnutou do amerického indexu S&P 500, uvádí agentura Bloomberg.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. Firma ve čtvrtém finančním čtvrtletí, které skončilo 30. června, hospodařila s čistým ziskem 3,1 miliardy dolarů (75,1 miliardy korun). O rok dříve měla ztrátu 3,2 miliardy dolarů.

Dále čtěte:

Do deseti let vymýtíme rakovinu, plánuje Microsoft

Microsoft v Praze zaměstná až dvě stě vývojářů

BRAND24

Microsoft není dinosaurus. V inovacích se vyrovná Applu

Gates letos zbohatl o pětinu. Vlastní majetek za 90 miliard dolarů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).