Menu Zavřít

Bezprecedentní prohibice v Česku si všímají zahraniční média

15. 9. 2012
Autor: BBC

Vyhlášení zákazu prodeje a nalévání tvrdého alkoholu v České republice vyvolalo pozornost řady zahraničních médií, podle nichž jde o bezprecedentní krok. Většina zdůrazňuje, že v zemi byl zaznamenán nejhorší případ otrav metylalkoholem za poslední desetiletí.

V tomto hodnocení se shoduje britská stanice BBC i televize Euronews. Tolik úmrtí spojených s alkoholem je vzácným případem v zemi, jejíž hlavní město se stalo kvůli svým pivnicím populárním cílem skupin turistů, přijíždějících za zábavou, napsala agentura Reuters. Také ona stejně jako Euronews připomíná, že prodej ilegálního alkoholu v Česku stoupá a činí deset až 20 procent trhu.

Podle agentury AP podnikla Česká republika zákazem prodeje tvrdého alkoholu bezprecedentní mimořádný krok. Americký list The Wall Street Journal napsal, že jde o první zákaz tohoto druhu v zemi, která je stejně jako její sousedi známá poměrně volnými pravidly prodeje alkoholu. Mnoho stánků s rychlým občerstvením také nabízí whisky, vodku nebo koňak v lahvích nebo i v plastikových šálcích. List upozorňuje, že těžké ekonomické časy směrují poptávku ke stánkům a dalším zařízením prodávajícím ilegální alkohol.

Vyhlášená náklonnost Čechů k alkoholickým nápojům - podle Světové zdravotnické organizace vypijí na světě nejvíce piva na obyvatele a jsou druzí ve spotřebě destilátů - zaznamenala tragický obrat poté, co se na trhu objevilo velké množství pančované vodky a rumu, napsal dnes francouzský list Le Monde.

Poznamenal, že úmrtí po požití metanolu je v Evropě poměrně vzácný jev. Český tisk byl nejdříve vlnou těchto úmrtí ohromen a posléze začal klást pro vládu nepříjemné otázky, poznamenal Le Monde. Zatímco výrobci a dovozci alkoholu již několik let varovali před prudkým rozvojem černého trhu s alkoholem v zemi, úřady nezasáhly.


Čtěte také:

Z řetězců zmizel tvrdý alkohol, ztráty budou mnohamilionové

BRAND24

Heger: Počet obětí metanolu i přes prohibici zřejmě ještě poroste


Le Monde připomíná, že po výrazném zvýšení daní v roce 2010 se daňové příjmy z prodeje alkoholu snížily o třetinu, ale ne jeho spotřeba. Drastické omezení personálu inspekčních služeb (hygienické, obchodní a zdravotní inspekce) kvůli rozpočtovým škrtům prováděným ultraliberální vládou a zaměření kontrol v zásadě na zahraniční distribuční řetězce zajistilo restauratérům a majitelům stáčíren prakticky naprostý klid na jejich kšefty, napsal Le Monde.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).