Menu Zavřít

Bezplatný internet pro celou Prahu?

12. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Pražané by mohli získat bezplatný přístup k internetu. Předpokládá to plán, který schválila městská rada. Náklady na vybudování pevné radiové sítě se očekávají ve výši 150 milionů korun. „Magistrát požádá o stomilionovou dotaci z fondu ministerstva informatiky,“ řekl ředitel odboru informatiky Ivan Seyček.

CONTENT24

Bezplatný internet mají už od března obyvatelé Prahy 5. Takzvaná WiFi síť umožňuje komukoli na území této městské části bezplatně se připojit k internetu rychlostí 64 kilobitů za sekundu. Spojení zajišťuje 16 vysílačů. Místostarosta Martin Stránský (US-DEU) pak přišel s myšlenkou rozšířit systém na celé město. Podle něho je dokázáno, že v oblastech, kudy vedou dálnice, je hospodářský růst. Podobné je to i v případě informačních dálnic.

Ministerstvo informatiky má příští rok na dotace na rozvoj vysokorychlostního internetu 200 milionů korun. Podle Stránského by bylo dobré, kdyby vláda k tomu ještě 100 milionů přidala. „Projektů bude hodně, naše žádost způsobí nepříjemnosti,“ řekl. Pokud se podaří dotaci získat, vypracuje se studie a vyhlásí výběrové řízení na dodavatele. Bezplatný internet by mohl být v provozu už někdy v příštím roce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).