Menu Zavřít

Bezpečněji s "Amíky"

7. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Grisoft

BRAND24

Brněnská softwarová společnost Grisoft minulý týden oznámila, že do konce letošního roku koupí americkou antivirovou firmu Exploit Prevention Labs (EPL), jež jako první na světě vyvinula technologii chránící uživatele před nebezpečnými internetovými stránkami. „Nebezpečné odkazy na zdánlivě důvěryhodných webech představují pro běžné uživatele jedno z největších nebezpečí od vzniku počítačových virů. Výzkum a technologie, které stojí za produkty EPL, nám umožní nabídnout našim uživatelům tu nejkomplexnější ochranu jejich počítačů,“ říká generální ředitel Grisoftu J. R. Smith. Hodnotu akvizice, ani další podmínky transakce firma nezveřejnila.
Ještě do konce roku začlení Grisoft hlavní produkt EPL nazvaný LinkScanner do své nabídky a od prvního čtvrtletí příštího roku by měl být tento software plně integrován do bezpečnostního balíčku AVG Internet Security. LinkScanner se zaměřuje především na útoky z internetu označované jako drive-by download, tedy „stahování jen tak mimochodem“, které zneužívají zranitelnosti webových serverů a prohlížečů. Útok probíhá napadením jakýchkoli standardních webových stránek a umístěním škodlivého obsahu nebo odkazu na nebezpečný server. Poté, co tyto stránky někdo navštíví, škodlivý kód využije slabého místa v zabezpečení prohlížeče a přes něj pronikne do počítače; dle typu škodlivého kódu může útok vyústit v omezení výkonu PC, nebo dokonce ke ztrátě citlivých informací či zapojení napadeného počítače do dalších internetových útoků.
EPL vznikla před dvěma roky v pensylvánském New Kingstownu a dnes má kolem 25 tisíc zákazníků. Většina z osmnácti zaměstnanců firmy přejde do americké pobočky Grisoftu, přičemž tři klíčoví manažeři EPL převezmou různé posty v americké dceřiné společnosti – Roger Thompson se stane ředitelem výzkumu, Greg Mosher převezme funkci viceprezidenta pro vývoj a Chris Weltzien bude z pozice viceprezidenta řídit rozvoj obchodních aktivit Grisoftu v USA. Brněnský Grisoft vznikl v roce 1991 a jeho bezpečnostní software dnes chrání více než 60 milionů počítačů. Firma je z tohoto hlediska čtvrtou největší antivirovou firmou světa.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).