Menu Zavřít

Běžný účet platební bilance ČR vykázal v červnu schodek

11. 8. 2011
Autor: profit

Běžný účet platební bilance ČR vykázal v červnu schodek 9,3 miliardy korun, ve čtvrtek o tom informovala Česká národní banka (ČNB). Výsledek je výrazně příznivější, než tržní konsenzus agentury Bloomberg (-19,7 mld. Kč), v květnu činil deficit 23,1 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Bilance zboží a služeb byla aktivní. Objem vyplacených dividend v červnu činil 17,1 miliardy korun. V běžných převodech je zahrnuto aktivní saldo převodů do ČR z rozpočtu EU ve výši 1,7 mld. Kč. Na kapitálovém účtu objem příjmů z rozpočtu EU činil 0,3 mld. Kč. Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu v delším časovém horizontu pozvolna klesá.

CONTENT24

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice ECB činil 12,0 mld. Kč. Saldo přílivu přímých investic dosáhlo 8,1 mld. Kč, z toho saldo reinvestovaného zisku činilo 6,7 mld. Kč. Saldo přílivu portfoliových investic bylo ovlivněno na straně pasiv emisí dluhopisů v zahraničí ve výši 400 milionů eur subjekty se státní účastí. Tato částka byla částečně kompenzována zaplacením v červnu splatných dluhopisů. Saldo přílivu přímých investic v ročním úhrnu (v dlouhodobějším trendu) stagnuje. Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu (v dlouhodobějším trendu) vykazuje pozvolna klesající příliv zdrojů.

Saldo ostatních investic bylo pasivní ve výši 2,5 mld. Kč v důsledku splátek závazků podnikového sektoru, které bylo částečně kompenzováno změnou krátkodobé pozice bank vůči zahraničí. Saldo transakcí klientů ČNB vedlo (po vyloučení kurzových rozdílů) ke zvýšení devizových rezerv o 1,4 mld. Kč.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).