Menu Zavřít

BEZ LIKVIDACE A BEZ DANÍ

31. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Otevírání fondů

Komise pro cenné papíry konečně vydala dlouho očekávané právní stanovisko k průběhu otevírání fondů. Názor, že investiční fondy by měly při tomto procesu zanikat bez likvidace, může jejich akcionářům ušetřit poměrně dost peněz.

Komise ve svém materiálu v první řadě přiznává existenci problémů, na něž někteří odborníci upozorňují již od loňského podzimu (EURO 3/98, 1/99, 6/99 a 7/99). Především jde o daně při zániku investičního fondu a osud jeho závazků. Ten totiž příslušný zákon o investičních fondech a společnostech vůbec neřeší. A zatímco například Jiří Špička z ministerstva financí vždy tvrdil, že závazky musí převzít nový subjekt, šéf odboru kolektivního investování komise Libor Mich álek viděl na podzim situaci jinak. „Komise není oprávněna investičnímu fondu určovat, na koho má své závazky převést, prohlásil.

Závazky na investiční společnost

Problém převzetí závazků zanikajícího investičního fondu je natolik složitý, že ani nejnovější stanovisko komise nehovoří jednoznačně. Zákon o investičních společnostech a fondech, který otevírání umožňuje a v některých případech přikazuje , totiž hovoří jen o přechodu majetku a o závazcích se vůbec nezmiňuje. Je pravda, že fond by podle jiných ustanovení žádné závazky mít neměl už v době, kdy předkládá projekt otevření. To je ovšem v praxi těžko realizovatelné. Nemít z ávazky znamená nic nedělat. Fondy by tak musely zastavit činnost před předložením projektu otevření a poté v tomto stavu pravděpodobně setrvat až do svého konce, tedy předání majetku otevřenému podílovému fondu.

„Zákon nepočítá s tím, že investiční fond před svým zánikem nesplní všechny své závazky (například neuhradí škodu, za kterou je odpovědný) třeba proto, že o všech svých závazcích neví, přiznává materiál komise. Jeho autor Libor Vacek dokonce výslovně označuje situaci, kdy zákon nehovoří o přechodu jmění, nýbrž majetku, za jeho slabý článek. Aby poskytl účastníkům procesu otvírání fondů nějaké rozřešení, vychází z myšlenky univerzálního právního nástupnictví podílníků. „Je třeba výk ladem překlenout problém přechodu závazků, a to tak, že nepřechází jenom majetek, ale nástupnictví je univerzální, říká právní stanovisko.

Komisi přitom ani tak netrápí, jak by mohl fond vynulovat všechny závazky ke dni podání projektu otevření. Spíš jde o to, zda mu od té doby do výmazu z rejstříku nějaké nevzniknou. Její výklad nadhazuje teoretickou možnost, že by výmaz následoval ihned po otevření. Ihned však realisticky zdůrazňuje, že to „s ohledem na stávající praxi nelze očekávat . Navíc podle něj nelze absolutně vyloučit situaci, kdy fondu vzniknou závazky, které nelze předvídat, například z deliktů.

Komise nakonec dospěla k názoru, že je třeba základní roli v procesu dožití investičního fondu přisoudit investiční společnosti, která bude obhospodařovat nástupnický podílový fond. V praxi to znamená, že investiční společnost uspokojí závazky tím, že vybere peníze na jejich úhradu z podílového fondu a přiměřeně sníží hodnotu podílového listu.

Bez likvidačního zůstatku

BRAND24

Pro podílníky je ovšem než přechod závazků důležitější otázka, zda původní fond zaniká s likvidací, nebo bez ní. V prvním případě by totiž mohly být považovány podílové listy nástupnického fondu za formu podílu na likvidačním zůstatku, jenž pod léhá zdanění. Konkrétně by se musela platit daň z rozdílu mezi pořizovací cenou původní akcie a hodnotou na ni připadajících podílů. Celou věc komplikuje skutečnost, že daň má odvést likvidovaná společnost, tedy fond, nemající ovšem šanci zjist it nákupní cenu jednotlivých akcionářů.

Komise se však jednoznačně domnívá, že fondy by měly zanikat bez likvidace. Vychází přitom z Obchodního zákoníku. Ten stanoví, že všechny obchodní společnosti zanikají nutně likvidací, „pokud zvláštní zákon nestanoví jiný způsob vypořádání jejího j mění . Za takový zákon považuje komise právě zákon o investičních společnostech a fondech. Ten totiž stanoví zvláštní způsob vypořádání jmění zanikajícího fondu - jeho předáním fondu nástupnickému. Proto považuje za situaci v souladu se zá konem, budou-li otevírající se investiční fondy zanikat bez likvidace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).