Menu Zavřít

Bez komunikace to nepůjde

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Ness

BRAND24

Smart grids poskytují zemím možnosti vyvíjet nová řešení a technologie ve prospěch vlastních utilitních společností a jejich zákazníků. Zároveň se smart grids stávají důležitou součástí mezinárodní hospodářské soutěže, která přispívá k budoucí vývozní expanzi poskytující pracovní místa v národních hospodářstvích.
BPL – broadband over power line (širokopásmová komunikace na elektrické síti) umožňuje vysokou datovou propustnost prostřednictvím sítí nízkého a vysokého napětí. Původně byla BPL technologie využívána jako prostředek pro šíření IPTV a jako poslední míle pro telekomunikační operátory. V poslední době Corinex Communication, kanadská společnost se sídlem ve Vancouveru, překonal technické překážky a přinesl na trh produkty splňující potřeby utilitních společností. Komunikační platforma BPL byla implementována po několika testech u dodavatelů elektroměrů v České republice a následně instalována v rámci pilotního projektu WPP AMM společnosti ČEZ Měření s vynikajícími výsledky, které byly veřejně publikovány v říjnu 2011. Výhodou tohoto řešení je poskytnutí komunikační platformy splňující nároky kladené na sítě smart grids, hlavně komunikační rychlost až 40 Mbit/s. Využití přebytku pásma neslouží k internetové komunikaci, ale k poskytnutí informací o spotřebě energií v téměř reálném čase.
Na základě těchto informací vytvářejí řídicí systémy sofistikované modely předpovědi budoucí poptávky a umožňují předvídat dění v síti a vytvářet bilance výroby a spotřeby energie. Odečíst 100 procent hodnot profilů elektroměrů pro účely vyúčtování v patnáctiminutových intervalech je pro jiné komunikační technologie složitý úkol, v oblasti pokryté technologií BPL je tento nesnadný úkol prováděn spolehlivě. Náklady na tuto technologii jsou v přepočtu na přenesený Mbit pětsetkrát nižší než u technologií ostatních. Je to nejefektivnější způsob komunikace ve srovnání s jinými způsoby komunikace ve smart meteringu.
Další výhodou této technologie je poskytnutí dostatečné šířky pásma komunikace pro smart grids i smart metering, což vede ke značným úsporám v implementaci komunikační platformy. Tato technologie má ve světě několik úspěšných implementací v různých částech sítě: v komunikaci využívané při dobíjení elektromobilů (Fiat a Volvo), backhaulingu (bezdrátové páteřní připojení) měřených dat (CentrePoint Energy USA), v kontrole rozvoden (Hydro Quebec) a na linkách vysokého napětí (Endesa, EU SmartCity).
Technologie společnosti Corinex, kterou v České republice úspěšně zavádí společnost Ness Czech ve spolupráci s partnery z oblasti výroby elektroměrů (Landis + Gyr a ZPA Smart Energy), umožňuje nový přístup k návrhům smart grids řešení a je silným nástrojem v rukou zkušeného systémového integrátora, jakým je Ness Czech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).