Menu Zavřít

BEZ FINANČNÍ A ÚČETNÍ ANALÝZY TO NEJDE

14. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Řízení podniků

Každá firma produkuje řadu účetních a finančních dat. Aby to nebyla jenom „mrtvá pasivní čísla, nýbrž „živý aktivní nástroj řízení, je nutné je různě uskupovat, analyzovat, dosazovat do vzorců a modelů a také v daném kontextu správně interpretovat. Základní stručnou orientaci v těchto postupech přináší příručka finanční analýzy pro řízení firmy od Jaroslava Sedláčka*).

Potřeba seriózní finanční analýzy při řízení podniku je zcela zřejmá, když si uvědomíme, že manažer často v praxi řeší zcela protichůdné problémy. Jak Sedláček uvádí, k obecným pravidlům pro finanční rozhodování patří mimo jiné preference větš ího výnosu před menším a menšího rizika před větším. To se zdá být jednoduché. Potíže začínají při snaze držet se dalšího z pravidel, podle něhož je třeba považovat za větší riziko větší výnos. Pokud si tento rébus v konkrétní praxi nevyne seme pomocí vhodných metod na graf s nějakým kritickým bodem, těžko budeme hledat tu správnou míru výnosu a rizika.

Podle slov autora je publikace určena hlavně vedoucím pracovníkům menších a středních podniků, podnikatelům, investorům, studentům a společníkům firem. Dodejme, že zkušení ekonomové a manažeři, pro které jsou finanční analýzy běžnou věcí, se v ní nic nového nedozvědí, ale i jim může posloužit k osvěžení některých pojmů a ;vzorců v paměti, protože jde o knížku poměrně útlou a přehledně uspořádanou. Text je sestaven tak, aby jednotlivé metody analýzy a predikce mohly být snadno uplatněny v podnikatelské praxi. Proto obsahuje i praktické příkla dy, které ale nejsou vždy zcela jasné a vhodně podané.

Publikace je rozdělena do deseti kapitol, z nichž některé se dále člení na podkapitoly. První kapitola je věnována postupu a metodám finanční analýzy. Autor upozorňuje, že obecně existují dva přístupy k hodnocení hospodářských jevů. Prvním je fundamentální analýza, v níž hrají vel kou úlohu zkušenosti a cit. Druhý se označuje jako technická analýza, která se opírá o algoritmizovatelné metody. Další výklad se pak zabývá právě technickou analýzou. Ve druhé až páté kapitole autor postupně ukazuje analýzy absolutních ukazate lů, rozdílových ukazatelů, cash flow a poměrových ukazatelů.

Šestá kapitola je věnována analýze vývoje zisku. Několik příkladů se zde zabývá tak zvanou provozní pákou, která vyjadřuje závislost provozního zisku či cash flow firmy na poměru jejích fixních a variabilních nákladů. U firem s nízkými fixními, zato s vysokými variabilními náklady se sklon nákladové křivky příliš nel iší od sklonu křivky tržeb, a naopak. Grafický rozbor konkrétní praxe pak umožňuje identifikovat s pomocí bodu zvratu příčinné vazby mezi nákladovou strukturou a dosažitelným provozním ziskem nebo cash flow. Právě u tohoto výkladu ale můžeme zároveň nalézt jeden z p odivných příkladů (Příklad 6.1 na str. 70). Autor se nás snaží do příkladu vtáhnout, ale celkem zbytečně, protože to hlavní - strukturu nákladů - dosadí do rovnic sám až nakonec tak, jak potřebuje.

Sedmá kapitola je věnována soustavě ukazatelů a osmá analýze efektivnosti investic (budoucí cash flow). Devátá kapitola se zabývá finančním plánováním (rozpočtem). Do kapitoly o soustavě ukazatelů patří i bankrotní a bonitní modely, které byly ekonomy odvozeny ze skutečných dat od firem, které v minulosti zbankrotov aly, nebo naopak dobře prosperovaly. Výhodou těchto modelů je reálnost, nevýhodou pak jejich specifičnost. Při aplikaci mohou pomoci informovat, zda firmě hrozí v blízké budoucnosti bankrot, či zda je „naprogramována na úspěch. Vychází se z předpokladu, že ve firmě, která zbankrotuje, dochází již několik let před touto událostí k jistým anomáliím ve výv oji vybraných finančních ukazatelů.

V poslední desáté kapitole se nejdříve uvádí a potom řeší souhrnný příklad. Ten má demonstrovat postup od zachycení hospodářských operací v účetnictví k sestavení závěrečných účetních výkazů až po výpočty analytických ukazatelů a jejich vyhodnocení. K vytvoření datové základny souhrnného příkladu přitom byly zvoleny podle autora takové účetní a obchodní případy, které se často vyskytují v běžné činnosti firem.

BRAND24

Zájemci, kteří by chtěli samostatně proniknout do tajemství finanční analýzy o něco hlouběji, jistě uvítají seznam literatury, ke kterému vedou odkazy z textu jednotlivých kapitol. K rychlé orientaci v publikaci lze využít buď podrob ný obsah, anebo rejstřík.

*) Sedláček, J.: Účetní data v rukou manažera. Computer Press, Brno 1999, 195 stran.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).