Menu Zavřít

Bernankeho pokoutní pomoc

30. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Ve snaze pomoci trhům dává Fed miliardy bankám – a daňové poplatníky vystavuje riziku

Ministerstvo financí USA je ostře kritizováno, protože rozdává obrovské peníze bankám bez jasných záruk daňovým poplatníkům nebo základních pravidel pro příjemce. Z Fedu přesto plynou do bank biliony dolarů s malou transparentností. Tyto kroky pomohly krátkodobě podepřít vratký finanční systém. Některé z těchto obchodů by však nakonec mohly uškodit daňovým poplatníkům, oslabit centrální banku a v budoucnosti zatěžovat ekonomiku. Jak uvádějí lidé obeznámení s těmito obchody, v listopadu Fed v jedné ze svých posledních transakcí přidělil dvacet miliard dolarů – tedy více než je navržená finanční pomoc automobilovému průmyslu – skupině amerických a evropských bank včetně Société Générale, Deutsche Bank a Goldman Sachs. Jediným důkazem toho, že peníze změnily majitele, byl záznam v poslední bilanci Fedu nazvaný Maiden Lane III a několik nejasných regulačních dokumentů. Tím, že poskytuje půjčky finančním institucím, které nemohou dostat úvěr jinde, je Fed jedinou součástí vlády, jež má pravomoc rychle pumpovat kapitál do finančního systému, aby byla zažehnána krize. Historicky byly takové kroky zřídkavé a prováděly se v tajnosti, protože se mělo za to, že prozrazení by mohlo na trhu vyvolat paniku. „Udržujeme důvěrnost těchto transakcí, protože Fed se jako věřitel poslední instance snaží poskytovat likviditu a nestigmatizovat ty, kteří o ni usilují,“ prohlašuje Calvin Mitchell, mluvčí newyorské pobočky Fedu, která připravila transakci s Maiden Lane III. Banky patrně čerstvý kapitál od Maiden Lane III uvítaly. V posledních měsících však Fed posunul hranice své pravomoci tím, že si do účetnictví nabral větší a neprůhlednější rizika. Centrální banka má v současné době 2,2 bilionu dolarů v nesplácených úvěrech oproti 900 miliardám v září. Používá rovněž nové a nevyzkoušené zbraně. Do roku 2008 Fed především půjčoval bankám. Teď kupuje cenné papíry, některé spjaté se špatnými hypotékami. Pokud se tyto vklady nevrátí, ztrátu si připíše Fed.

Číhající nebezpečí

To by mohlo způsobit potíže daňovým poplatníkům – a ekonomice. Pokud nové obchody Fedu nevyjdou a ztráty budou příliš vysoké, centrální banka bude možná muset natisknout více peněz, a zaplavit tím finanční systém dolary. Mohla by prudce vzrůst inflace, což by Fedu ztížilo, aby se soustředil na další cíle, jako je hospodářský růst. „Musíme se ptát, zda by mohla být ohrožena bilance Fedu,“ uvádí Roy C. Smith, profesor financí na Stern School of Business při Newyorské univerzitě. „Je oprávněné žádat Fed, aby své kroky obhájil.“ Přibývá hlasů volajících po zpřísnění povinnosti podávat vysvětlení rozsáhlých snah vlády o finanční pomoc. Dohlížecí výbor Kongresu, který monitoruje, jak ministerstvo financí vynakládá prostředky z fondu finanční pomoci ve výši 700 miliard dolarů, bedlivě sleduje i kroky Fedu. Elizabeth Warrenová, nezávislá předsedkyně výboru a profesorka právnické fakulty Harvardovy univerzity, tvrdí, že to je proto, že kroky ministerstva financí jsou úzce spojeny s těmi Fedu. Warrenová se nedávno sešla s pracovníky Fedu, aby projednala, jak centrální banka utrácí peníze daňových poplatníků. V rámci šetření se taktéž zabývá penězi ministerstva financí, jež nepřímo financovaly obchod s Maiden Lane III. „K tomu, aby byl Fed nezávislý na dohledu, existovaly dobré důvody,“ prohlašuje Warrenová. Avšak „tohle není normální doba a suma peněz a intervence Fedu je mimořádná“. Kořeny Maiden Lane III lze najít v září, kdy Fed zachraňoval potížemi zmítanou pojišťovnu American International Group (AIG). Protože AIG byla na pokraji zhroucení, Fed a ministerstvo financí zasáhly, aby zabránily naprostému rozkladu finančního systému. Oddělení AIG od Wall Streetu se však ukázalo jako složité a balík pomoci se zvětšil z 85 na více než 150 miliard dolarů.
Pro stabilizaci bankovního systému se Fed rozhodl dát některé z nejriskantnějších investic pojišťovny AIG do karantény. Zvlášť znepokojivé bylo pojištění za desítky miliard dolarů, které AIG prodala bankám na toxické hypoteční cenné papíry. Kdyby hodnota těchto hypotečních cenných papírů dále klesala a AIG nemohla vyplácet pojistky úvěrového rizika (úvěrové deriváty známé jako credit default swaps), banky by přišly o zoufale potřebný kapitál. Proto Fed vytvořil Maiden Lane III, instituci nazvanou dle sídla newyorské pobočky centrální banky, aby od bank koupila aktiva a zrušila pojištění. Fed přispěl patnácti miliardami dolarů vlastního kapitálu a převzal dalších pět miliard od pojišťovny AIG, která tyto peníze dostala od ministerstva financí. Maiden Lane těchto dvacet miliard dolarů použila k nákupu takzvaných zajištěných dluhových obligací – toxických hypotečních cenných papírů, které AIG pojistila bankám – v nominální hodnotě 46 miliard dolarů a vyplatila 43 centů na dolar. AIG rovněž vyplatila bankám 26 miliard dolarů ve formě pojistných částek za zajištěné dluhové obligace.

„Dobrý obchod“

Toto je výsledek. Banky dostaly plně zaplaceno za cenné papíry, jež nebylo prakticky možné prodat na trhu. To posílilo jejich bilance a v posledních týdnech jim to pomohlo lépe přečkat finanční krizi. „Rozhodně se zdá, že to byl (pro banky) dobrý obchod,“ napsal Maurice R. „Hank“ Greenberg, bývalý předseda a současný významný akcionář AIG v jednom dopise managementu AIG. Pojišťovna i banky se k tomu odmítly vyjádřit.
Mimo základní rámec se toho však o Maiden Lane III na veřejnosti ví málo. Banky Société Générale, Deutsche Bank a Goldman Sachs dostaly peníze, ale Fed neprozradil, kolik obdržela každá z nich. A na seznamu příjemců jsou kromě těchto tří bank patrně ještě další. Fed ani nenaznačuje složení zhruba stovky zajištěných dluhových obligací, kterou teď vlastní. Doklad v regulační evidenci AIG z 2. prosince obsahuje většinu detailů, ale pojišťovna zveřejňuje pouze velmi zredigovanou verzi. To, že je o Maiden Lane III známo jen několik podrobností, vzbuzuje pochybnosti o rizicích podstupovaných Fedem. Centrální banka obvykle poskytuje krátkodobé půjčky, které dlužník musí splatit během několika měsíců. V tomto případě získá Fed svůj kapitál v zajištěných dluhových obligacích zpět, jen když se cenné papíry splatí nebo budou moci být prodány investorům zvenku. To je riskantní sázka. Banka Merrill Lynch prodala v létě 2008 podobné cenné papíry jen za 22 centů na dolar. Od té doby se trh s bydlením, z něhož vycházejí, ještě víc zhoršil. Znepokojení by mohlo růst, kdyby centrální banka dále mlčela. „Pokud nás Fed nechce informovat o detailech, měl by nám sdělit, co by nás uklidnilo - že je patřičně kapitalizován a nestaví finanční systém před zbytečně velké riziko,“ tvrdí zkušený pozorovatel Fedu Jim Bianco ze společnosti Bianco Research. „Ve hře je bezúhonnost Fedu.“

Popisek s. 24:
Bernanke. Fed má dnes 2,2 bilionu dolarů v nesplácených úvěrech.

Box s. 25:
Přesuny peněz
Nejmenovaná skupina bank, která koupila deriváty od AIG, dostala dvacet miliard dolarů od instituce nazvané Maiden Lane III, kterou financuje Fed. Peníze do firem proudily následovně:

AIG
Pojišťovna dává pět miliard dolarů kapitálu instituci Maiden Lane III.

FED
Vláda přispívá patnácti miliardami dolarů instituci Maiden Lane III, která je součástí bilance Fedu.

MAIDEN LANE III
Tato instituce předává dvacet miliard dolarů bankám – skupině, která rovněž dostala 26 miliard dolarů od AIG.

Banky na oplátku prodávají zajištěné dluhové obligace za 46 miliard dolarů instituci Maiden Lane III.

Banky

Pramen: Dokumenty AIG

Box s. 25 dole:
Otázka dvou bilionů dolarů
V reakci na finanční krizi Fed poskytl nouzové úvěry za téměř dva biliony dolarů. Dle zákona o svobodě informací podala agentura Bloomberg News na centrální banku žalobu, v níž se domáhá zveřejnění údajů o příjemcích peněz a o záruce, kterou Fed poskytl. Ve zprávě z 12. prosince však agentura uvedla, že Fed tyto informace odmítl uvést ve známost s tím, že „by to byl nebezpečný krok“.

BRAND24

Copyrighted 2008 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).