Menu Zavřít

Berlín začal vyrábět lahůdku

12. 7. 2004
Autor: Euro.cz

BMW K 1200Sportovní delikatesu začal 1. července vyrábět berlínský závod BMW. Jde o výkonnou motorku s označením K 1200, která má být posledním výkřikem techniky.

BMW K 1200

Sportovní delikatesu začal 1. července vyrábět berlínský závod BMW. Jde o výkonnou motorku s označením K 1200, která má být posledním výkřikem techniky.

Sportovní potenciál nového BMW K1200 S je patrný z technické specifikace. Čtyřválcový jednořadý motor dodává výkon 167 koní - tedy zhruba jako silná limuzína. Válce motoru s dvojitou vačkovou hřídelí jsou řízeny lehkými a pevnými vačkovými zdvihátky. Dvě vyvažovači hřídele v horizontálně rozdělené klikové skříni z lehké slitiny zajišťují nízké vibrace motoru. Pro zajištění plochého profilu byla kliková skříň K 1200 S vybavena suchým mazáním. To umožňuje velice nízké posazení motoru (vzhledem k absenci olejové vany), což ve spojení s řadou válců nakloněnou o 55° dopředu vede k nízkému těžišti. Pro motocykl této třídy je velice unikátní kazetová konstrukce integrované šestistupňové převodovky. , Co se týká zavěšení a podvozku, technickými vrcholy jsou „Duolever“ a elektronicky nastavitelné zavěšení. Duolever se z kinematického hlediska podobá čtverci, který je prakticky vytvořen dvěma paralelními podélně vedenými řemeny, které jsou připevněny k rámu, mohou se otáčet, a tak umožňovat přesný horizontální pohyb předního kola. Upevnění je provedeno pomocí velice pevné součástky, tzv. držáku kola, který je vyroben z ultrapevné hliníkové slitiny a připojen k podélným ramenům prostřednictvím dvou kulových kloubů. Může tak rovněž zároveň přenášet řídící pohyb. Výhodami tohoto systému jsou vysoká pevnost kombinovaná s nízkou váhou a ideální křivkou vztlaku.

Systém ESA (Electronic Suspension Adjustment) je další inovací, která bude součástí výroby. Předpětí pružiny a tlumení mohou být nastaveny zmáčknutím elektronického tlačítka na řídítkách. Spolu s katalyzátorem, standardním ABS (částečná integrální verze integrálního ABS) a s údržbu nevyžadujícím pohonem hřídelí představuje K 1200 S unikátní nabídku ve sportovním segmentu. Cena motorky, která se zatím prodává v Německu, je 14 850 euro.

BRAND24

CO HO ZDOBÍ

Ozdobou stroje je motor. Čtyřválcový jednořadý agregát dodává výkon 123 kW (167 koní) při 10 250 ot/min. Nejvyššího kroutícílu momentu 130 Nm dosahuje při 8 250 ot/min. Více než 70 procent maximálního kroutícího momentu je dosaženo již od 3000 ot/min. Motor je nízkozdvihový s poměrem vrtání/zdvih 59 x 79 milimetrů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).