Menu Zavřít

Belgie se hodlá z českého předsednictví poučit

28. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Vládní krize, kterou zažila uprostřed svého předsednictví Evropské unii Česká republika, přinesla poučení Belgii. Belgický premiér Herman Van Rompuy totiž slíbil, že bude usilovat o vyřešení vnitřních problémů země, aby tak předešel případným potížím během belgického předsednictví EU ve druhé polovině roku 2010.

Herman Van Rompuy

Autor: www.eu2009.cz

Belgie je konstituční monarchií s parlamentním systémem vlády. Její politická struktura je velmi komplikovaná a vyznačuje se podílem hlavních kulturních komunit na politické moci. Postupnou revizí ústavního systému (1970, 1980, 1988 a 1993) vznikl unikátní federální stát s politickou mocí rozdělenou do tří úrovní - federální vláda, tři jazyková společenství (vlámské, francouzské a německé) a tři regiony (Flandry, Valonsko a hlavní město Brusel).

Neshody mezi společenstvími v letech 2007 až 2008 uvrhly zemi do politické krize, která dosáhla takové intenzity, že se začalo spekulovat o možném rozdělení Belgie. Aby byla krize co nejrychleji zažehnána, byly zahájeny práce na další revizi ústavy, která by měla přinést lepší rozdělení politické moci. Další krize, která Belgii zasáhla v roce 2008 ve spojitosti s bankou Fortis, způsobila pád vlády premiéra Yvese Leterma.

Poté, co se nepodařilo třem francouzsky hovořícím starostům ujmout se svých povinností v čele radnic ve vlámském regionu po volbách v roce 2006, celou situaci začala sledovat i Rada Evropy. Podle posledních zpráv bude jejich případ řešen soudní cestou.

BRAND24

V sobotním (25. července) rozhovoru na vlnách belgického rozhlasu se premiér Van Rompuy svěřil svým poslucháčům se svým optimismem ohledně plánované konstituční reformy politického systému v Belgii. Podle premiérových slov by měla být očekávaná reforma dokončena v březnu, „nejpozději“ však v červnu roku 2010 - ještě tedy před zahájením šestiměsíčního předsednictví EU, které Belgie převezme 1. července. „Během předsednictví si nemůžeme dovolit riskovat politickou krizi“, zdůraznil.

Více na Euractiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).