Menu Zavřít

Bazén zvýší cenu domu - od klasiky po luxus

12. 9. 2009
Autor: Euro.cz

Koupání na zahradě není nedosažitelným snem. Zahradní bazén pořídíme za několik tisíc korun, ale také třeba za milion. Investice do bazénu se podle všeho vyplatí, vedle zpříjemnění života zvýší i cenu celého domu.

Autor: Waterair

Ceny bazénů jsou velmi rozdílné. Záleží nejen na velikosti, tvaru, zda jsou nadzemní či zapuštěné, ale odvíjejí se hlavně od použitého materiálu. Moderní technologie umožňují výrobu téměř libovolných tvarů a velikostí. Nejlevnější jsou nadzemní pozinkované či plastové bazény. Ty také nevyžadují složité úpravy pozemku. Jejich nevýhodou ale v našich klimatických podmínkách je, že vzhledem k velkým teplotním rozdílům během roku i mezi dnem a nocí hrozí hlavně plastovým bazénům nebezpečí nechtěné deformace.

Čím lepší, tím dražší

Další, finančně náročnější, jsou pevné bazény, jejichž korpus tvoří většinou ocelový plech se speciálními nátěry a fóliemi. Ty se také umísťují na vyrovnanou plochu na geotextilní podložku. Mohou být i částečně nebo téměř celé zapuštěné do země. Dají se umístit i do svažitých pozemků, kde nemůže být volně stojící bazén. Je možné je opatřit kovovými vzpěrami a lištami, které zajistí jejich stabilitu.

Bazény v Česku vyrábí a distribuuje řada firem. Například česká firma Mountfield vyrábí dva typy a další dováží z USA a ze Slovenska od australského výrobce. „Nabízíme různé bazény, sklolaminátové i sklokeramické,“ potvrzuje Petr Krejčík z prodejny Mountfield v Praze. Předností sklolaminátových bazénů jsou vysoká pevnost a odolnost.

Oblibě se těší také betonové bazény postavené pomocí metody ztraceného bednění. Co tento termín znamená, vysvětluje Lukáš Petr z firmy Marimex, která působí na českém trhu už šestnáct let. „ Na vybetonované dno se postaví bednění, to se pak vylije betonem. Nakonec se přímo na místě vyvaří podél dna i stěn speciální fólie,“ objasňuje. Tento typ patří podle jeho slov k nejoblíbenějším, které firma dodává, protože umožňuje majiteli vybrat si zcela netradiční tvar bazénu. Marimex, který se orientuje spíš na movitější klientelu, dodává i sklolaminátové, plechové a panelové bazény. A jak si mezi širokou nabídkou vybírat? „Každý bazén má svá specifika. Ale většinou platí: čím lepší, tím dražší,“ říká Lukáš Petr. Je prostě třeba zvážit hlavně finanční možnosti, velikost a svažitost pozemku, jakou chceme životnost, a kolik času můžeme a chceme věnovat údržbě.

Bazén navždy

Samonosné železobetonové bazény mají dlouhou životnost, jsou pevnější a nepropustné. Musí se však počítat s většími stavebními přípravami, na které je potřeba stavební povolení. Nutná je také úprava nejbližšího okolí bazénu. Aby se zabránilo riziku úrazu, měly by mít kamenné a keramické dlažby protiskluzové úpravy.

Mezi nejdražší a nejluxusnější patří podle Lukáše Petra keramické nebo nerezové bazény, jejichž cena už jde do milionů. Bazény z nerezavějící oceli mají oproti bazénům z plastu a jiných materiálů neomezenou životnost, skvěle odolávají mechanickému poškození, neničí je světlo, chemikálie obsažené ve vodě, ani na nich neulpívají nečistoty.

Pokud si chcete prodloužit koupací sezonu o další dva nebo tři měsíce, musíte ještě u venkovních bazénů vložit peníze do zastřešení s UV ochranou, které i bez ohřevu vody prodlouží sezonu od dubna do října.

Ve sklepě i v patře

Kdo si však touží zaplavat kdykoli po celý rok, musí sáhnout hlouběji do kapsy a investovat do vnitřního bazénu. Nejsou určeny jen pro velké rezidence, jak si mnozí myslí, ale dají se vybudovat i v běžném suterénu, nebo dokonce v poschodí domu. A není třeba se bát ani velkých stavebních úprav, vnitřní bazén je možné instalovat i do již hotového domu. Například původem francouzská společnost Desjoyaux nabízí na českém trhu železobetonový bazén, který je díky patentu samonosné konstrukce možné postavit téměř kdekoli a v jakémkoli tvaru. A díky dalšímu patentu – bezpotrubní filtraci – není třeba kopat a instalovat složité potrubní rozvody. Bazénový skelet má vysokou životnost a odpadá riziko úniku vody.

Koupací jezírka

Jsou lidé, kteří chtějí mít v zahradě kousek přírody, a křiklavě barevné bazény plné chlóru a chemikálií jim tuto představu narušují. Mnozí z nás navíc trpí alergií na chemické prostředky, kterými je voda v umělých bazénech ošetřována. Přesto se také chtějí v parných dnech osvěžit přímo na své zahradě.

Proto dávají přednost spojení estetické funkce s užitkovou a vybudují si u domu nebo chalupy koupací bazén s regenerační přírodní zónou, kde chemické čištění nahrazují rostliny a bakterie. Zahradní jezírko se může stát dominantou zahrady, může být doplněno vodotryskem, zurčícím potokem a koupací zónou.

V osmdesátých letech minulého století se koupací jezírka začala šířit po Německu a také do Rakouska, kde na tomto principu funguje dokonce několik veřejných koupališť, například Sarleinsbach o rozloze 2500 metrů čtverečních, kde polovinu tvoří koupací zóna. U nás jsou koupací jezírka zatím ještě v plenkách, existuje však už i řada českých firem, které je budují.

Zdravá voda a malá spotřeba

Zahradní jezírka mají podle autora knihy Koupací jezírka Jiřího Sedláka vedle nižší pořizovací ceny, zdravé vody, prosté nešetrných chemikálií, i další výhodu: úsporu energie.

BRAND24

„I když jezírko doplníme čerpadlem, popřípadě čističkou, vždy bude spotřeba elektrické energie čerpadlem nižší než u ostatních bazénů,“ upozorňuje Sedlák. Navíc se podle něj nabízí i možnost získání dotací z Evropské unie na ekologický produkt, protože jezírka plní i ochranářskou funkci. A to díky tomu, že vedle koupací části mají ještě regenerační část, kde rostliny čistí vodu z koupací části.

Majitel firmy Barevné zahrady Marek Víťazka však říká, že pořízení bazénu a zahradního jezírka vyjde zhruba stejně. „Ale výhoda jezírka je v kvalitě vody bez chemie a v estetické funkci, protože na zahradě vypadá na rozdíl od bazénu přirozeně,“ konstatuje. I proto si jezírko pořizují dnes spíše solventní zákazníci, kteří chtějí relaxovat uprostřed přírody. Jeho firma dodává jezírka „na klíč“. „Je to lepší kvůli určité záruce čistoty vody,“ vysvětluje. Na rozdíl od bazénu musí být při budování jezírka splněny určité parametry. „Ideální je, když koupací část má velikost alespoň 60 až 100 metrů čtverečních, hloubku dva metry, aby docházelo k pohybu vody. Regenerační část musí být stejně velká, nebo dokonce větší. Je to důležité, aby biotop samostatně fungoval bez vlivu člověka,“ dodává. Podobné jezírko je podle jeho slov možné pořídit na klíč v ceně od tří set do šesti set tisíc korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).