Menu Zavřít

Bartákův hrnec huculům

6. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Ekozemědělec roku

Cenu pro nejlepší ekologické zemědělce roku 2007, udělovanou Svazem ekologických zemědělců PRO-BIO, získala krkonošská farma Hucul na Janově hoře. Symbolické zlaťáky v podobě čerstvě ražených desetikorun majitelům farmy Marii a Ivanu Karbusickým obřadně ze „svého“ hrnce přesypal zakladatel ceny Richard Barták.
Pozoruhodné je, že rodina Karbusických získala Bartákův hrnec nikoli za zemědělské produkty, ale především za mimoprodukční funkce, k nimž patří zejména trvalá péče o krajinu a propagace ekologického zemědělství a biopotravin. Aktivně se podílí na údržbě venkovského krajinného rázu horského regionu a šetrnou zemědělskou údržbou podporuje rozvoj biodiverzity na přírodně cenných lokalitách.
Farma hospodaří od roku 1998 na 300 hektarech luk a pastvin vystupujících až do nadmořské výšky 1100 metrů a částečně zasahujících až do Krkonošského národního parku. Chová především huculské koně a skot. Koně využívá k velice rozsáhle pojaté celoroční agroturistice. Dnešní osmdesátihlavé stádo huculů je výsledkem intenzivního záchranného chovu tohoto odolného horského plemene, který na Janově hoře probíhal od osmdesátých let. Maso z vlastního skotu zpracovává farma na potraviny, nabízené v přilehlém penzionu a restauraci. Ceněný je rovněž kompost, zpracovaný výhradně z produktů ekologického zemědělství. Manželům Karbusickým se podařilo vybudovat jednu z modelových farem mezinárodního projektu Ekozemědělci přírodě.

BRAND24

Popisek:
Odolné plemeno. Huculové z Janovy hory patří už k turistickým cílům Krkonoš.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).