Menu Zavřít

Bartákova ofenziva

24. 5. 2012
Autor: Euro.cz

armádní zakázky

BRAND24

Exministr obrany Martin Barták otevřel druhou dimenzi případu údajné korupce při nákupu vozidel Tatra pro armádu. Představitelé kopřivnické firmy jej viní z toho, že si v únoru roku 2008 ve Spojených státech řekl o úplatek, jenž měl „vyřešit“ spory při dodávce zmiňovaných speciálů pro armádu.
V souvislosti s tímto případem Barták minulý týden podal prostřednictvím svého obhájce Josefa Monsporta trestní oznámení na Nejvyšší státní zastupitelství. „Trestní oznámení se týká možné korupce samotných představitelů Tatry. Dále obsahuje stížnost na průtahy, nepřiměřené zásahy do soukromí klienta a jednostrannost šetření,“ sdělil Monsport týdeníku Euro.
Policie se údajnou korupcí kolem dodávek Tater zabývá od loňského listopadu. Bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss tehdy řekl deníku MfD, že tehdejší náměstek ministryně obrany Barták po něm chtěl miliony dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou. To potvrdil i Cabanissův kolega Duncan Sellars, který se rozhovoru s Bartákem rovněž účastnil. Jejich výpovědi o zásadních detailech se ale velmi liší.
Barták tvrdí, že jde o vykonstruovanou záležitost. „Trestní oznámení na Nejvyšší státní zastupitelství jsme podali tak, aby konalo podle svého nejlepšího uvážení. Pořád pevně věřím, že žijeme v právním, a ne policejním státě. Nežiju si nad poměry a moje majetková přiznání jsou doložitelná. Není sebemenší důvod, aby někdo na základě tři a půl roku starého, lživého a absurdního obvinění perzekvoval člověka,“ uvedl Barták pro týdeník Euro.
Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová potvrdila, že trestní oznámení dorazilo na úřad 8. června. „Nyní se bude věc přezkoumávat a od toho se odvinou případné další kroky,“ řekla Markusová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).