Menu Zavřít

Banky loni poskytly hypotéky za 74,4 miliardy korun

20. 1. 2010
Autor: profit

Prosincová data potvrdila rostoucí trend v počtu a objemu poskytnutých hypoték. Díky oživení v závěru roku se bankám podařilo přehoupnout přes 70miliardovou hranici. Radost však klientům nedělají úrokové sazby. Ty navzdory očekávání zůstávají na úrovni 5,61 %.

Autor: Jakub Stadler

Hypoteční banky spolupracující na tvorbě FINCENTRUM HYPOINDEXu v posledním měsíci loňského roku poskytly 3575 hypoték v celkovém objemu 5,953 miliard korun. Pomalý nárůst jak počtu, tak objemu poskytnutých úvěrů dává tušit, že hypoteční trh je z nejhoršího venku.

Pro bankéře a realitní makléře je dalším pozitivním signálem nárůst průměrné výše poskytnutých úvěrů. O více než 110 000 Kč vzrostla meziměsíčně hodnota tohoto ukazatele u hypoték s jednoletou fixací. Pětileté fixace přidaly v porovnání s listopadem více než 65 000 Kč, viz. tabulka 3. Opačný pohyb jsme však zaznamenali u velmi oblíbených tříletých fixací, a tak konečný efekt v souhrnném indexu nebyl zas tak znatelný. Průměrná hodnota úvěrů všech v prosinci poskytnutých úvěrů meziměsíčně narostla pouze o 3 tisíce Kč na 1 655 311 korun.

Úrokové sazby neklesají ani nerostou

Podle názorů některých expertů je překážkou k masivnějšímu nastartování hypotečního a realitního trhu aktuální nastavení úrokových sazeb. Ty jsou podle realitních makléřů příliš vysoké, čímž znatelně snižují dostupnost úvěrů a tím dusí následně poptávku po bydlení. Z tohoto pohledu nejnovější statistiky FINCENTRUM HYPOINDEXu žádné pozitivní zprávy nepřináší.

Graf 1: Vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték - prosinec 2009

Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX

Hodnota souhrnného FINCENTRUM HYPOINDEXu vzrostla oproti poslednímu měření pouze o desetinu procentního bodu na 5,61 %, a to ještě spíše vlivem zaokrouhlování. I přes to, že banky v posledních měsících roku upozorňovaly na několikeré snižování nabídkových úrokových sazeb, ve statistikách FINCENTRUM HYPOINDEXu se tyto akce de facto neprojevily. Od září průměrná sazba zůstává na hladině 5,60 %.

„Hypoteční trh nalezl své svou novou rovnovážnou úroveň, neboť již po 2 měsíce nebyl zaznamenán meziroční propad co do počtu úvěrů, objemy jsou cca o 10 % nižší, avšak důsledkem nižší průměrné výše hypotečního úvěru. Důvodem nižší průměrné výše hypotéky je nejen vyšší opatrnost ze strany klientů vzhledem k vyšší splátce, ale také stále přetrvávající vyšší požadavky bank na vlastní zdroje,“ říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

ObdobíLedenÚnorBřezenDubenKvětenČerven
FINCENTRUM HYPOINDEX5,74%5,74%5,50%5,54%5,51%5,55%
ČervenecSrpenZáříŘíjenListopadProsinec
FINCENTRUM HYPOINDEX5,66%5,67%5,63%5,60%5,60%5,61%

Stagnují jak tříleté (5,64 %), tak pětileté fixace (5,55 %). Pouze v případě jednoletých fixací došlo k dramatičtějšímu poklesu průměrné úrokové sazby o 16 bazických bodů na 5,69 %. Vzhledem k nízké oblibě jednoletých fixace se však tento propad na souhrnném indexu nijak nepodepsal.

Význam jednoletých fixací v posledních měsících slábne. Naopak stále více klientů si v nyní žádá o úvěry s tříletou fixací. Podíl těchto hypoték činil v prosinci 37 % na celkovém objemu poskytnutých úvěrů a v preferencích výrazně dotáhl pětileté fixace (42 %).

Graf 2: Podíly jednotlivých fixací na celkovém objemu poskytnutých hypoték

Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX

Na otázku, kam se budou vyvíjet úrokové sazby v dohledné době, neexistuje jednoduchá odpověď. Vývoj úrokových sazeb v „době klidu“ více méně koreloval s úrokovými sazbami na finančních trzích. S příchodem krize likvidity a rostoucími obavami z budoucího ekonomického vývoje začaly hypoteční banky reagovat na nastalou situaci a začaly například skokově navyšovat rizikové přirážky. Tím se však vztah mezi sazbami na obou trzích z velké části přetrhal.

BRAND24

Po zklidnění situace bude s velkou pravděpodobností docházet k opětnému sladění sazeb na obou trzích, i když zvýšená riziková marže zde bude určitě ještě nějaký čas patrná. V následující tabulce uvádíme pro zajímavost čerstvou prognózu budoucího vývoje úrokových sazeb, tak jak ji prezentoval analytický tým České spořitelny.

Více na Hypoindex.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).