Menu Zavřít

Bankrot postihl o polovinu více firem než loni

6. 10. 2009
Autor: profit

Počet podnikových bankrotů vzrostl za tři čtvrtletí meziročně o 54 procent na 969. Do konce roku by mělo jejich množství stoupnout přibližně na 1300 konkurzů.

Autor: Martin Siebert

BRAND24

Podle portálu Cribis.cz bylo celkem letos od ledna do konce září podáno 3516 návrhů na konkurz, což bylo o 80 procent více než ve stejném období loni. Podíl prohlášených bankrotů podnikatelských subjektů se však snížil. „Zatímco v prvních třech čtvrtletích loňského roku činil podíl vyhlášených bankrotů fyzických osob podnikatelů a právnických osob na jejich návrzích okolo 39 procent, ve stejném období letošního roku tento podíl činil jen necelých 32 procent,“ uvedl Pavel Finger, člen představenstva společnosti CCB – Czech Credit Bureau, která portál provozuje.

Konkurzů fyzických osob podnikatelů bylo za tři čtvrtletí vyhlášeno 145, o 11 procent více. Poměrně nízké číslo způsobuje možnost jiných řešení existenčních potíží. Mohou například své podnikání jednoduše ukončit oznámením, což od ledna do července učinilo více než 12 tisíc osob.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).