Menu Zavřít

Bankéř Barclays vynášel tipy. Výměnou za novou koupelnu

14. 7. 2016
Autor: čtk

Bývalý bankéř britské banky Barclays Steven McClatchey se přiznal k insider tradingu. To by samo o sobě nebylo tak ojedinělé, kdyby jako protislužbu za vynášení informací nedostal zdarma novou koupelnu. Jeho komplicem byl totiž instalatér.

McClatchey pracoval sedm let do prosince minulého roku v newyorské pobočce Barclays, kde dohlížel na účast banky v chystaných fúzích a akvizicích. Informace o těchto obchodech poskytoval protizákonně svému příteli Garymu Puseymu, informuje deník Wall Street Journal.

Pusey mu na oplátku vydláždil a zrenovoval koupelnu. K tomu přihodil i „tradiční“ protislužbu - peníze. Pusey informace využil na akciových trzích, kde na obchodech s akciemi asi jedenácti společností vydělal 76 tisíc dolarů (1,85 milionu korun).

K činu se McClatchey přiznal v úterý u Federálního soudu v Manhattanu a prozradil detaily o podvodu. Pusey se ke spoluúčasti doznal již v květnu, kdy byli oba muži zadrženi. Soud s McClatcheyem se chystá na říjen. Bývalý bankéř se dle svých slov proti trestu neodvolá. Hrozí mu až pět let vězení.

BRAND24

Kauzy insider tradingu nejsou zdaleka jediné, ani nejdůležitější, kterým zaměstnanci Barclays čelí. Minulý týden soud v Londýně poslal do vězení čtyři bývalé zaměstnance britské banky. Tresty 33 měsíců až šest a půl roku dostali za manipulaci s klíčovou Londýnskou mezibankovní sazbou (LIBOR). Případy manipulací s referenčními sazbami se týkají i americké banky Citigroup a švýcarské UBS, jejíž bývalý zaměstnanec Tom Hayes dostal v nejostřeji sledované kauze 14 let vězení.

Insider trading není nic výjimečného. Možná doprovázel i obří akvizici Microsoftu. Čtěte:

Akvizici LinkedInu možná doprovázel podvod

Víte, kam se Barclays může stěhovat po brexitu?

Londýnské banky by mohly nalézt útočiště v evropských metropolích

Kancelářský komplex v Londýně (Autor: Duff via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).