Menu Zavřít

Bankám hrozí krize. Musejí splácet dluhy

22. 7. 2010
Autor: profit

Nejen hrozba státních bankrotů vytváří evropským bankám problémy. Začíná se vynořovat další krize, které doposud nebylo věnováno tolik pozornosti. Finanční instituce musejí během následujících dvou let splatit miliardy dolarů krátkodobých půjček.

Autor: Adam Baker

Evropská centrální banka, Bank of England a Mezinárodní měnový fond nedávno upozorňovaly na vznikající problém – především v Evropě, kde banky nyní těžko shánějí nový kapitál.

Banky si při svém refinancování konkurují s vládami, které také potřebují refinancovat své masivní dluhy. A výsledek? Půjčky firmám a jednotlivcům mohou vyjít dráž a být méně dostupné, což by nepříznivě ovlivnilo ekonomický růst.

„Blížíme se k velkému útesu,“ říká Richard Barwell, ekonom z Royal Bank of Scotland, který dříve působil v Britské centrální bance. „Nikdo se o tom moc nebaví, ale pro půjčky a celou ekonomiku je to klíčová záležitost.“

Podle odhadů Banky pro mezinárodní platby dluží banky celosvětově téměř 5 bilionů dolarů v dluhopisech, které budou splatné během roku 2012. Přibližně 2,6 bilionu závazků je v Evropě.

Americké banky musejí refinancovat 1,3 bilionu. Zatímco částka samotná není tak výrazná, analytici mají obavy o evropský bankovní systém, který již hodně trpí kvůli dluhové krizi.

Nejistý zdroj peněz pro banky

Je otázka, kde banky seženou peníze. Investoři jsou znepokojeni z Řecka, Španělska, Itálie a Portugalska, proto se většina bank zdráhala vydávat nové dluhopisy, které jindy slouží k dalšímu financování.

Finanční krize má mimo jiné i původ v celosvětovém trendu bank půjčovat si peníze na krátkou dobu.

BRAND24

Přístup krátkodobého půjčování a dlouhodobého poskytování úvěrů přispěl téměř ke kolapsu celosvětového finančního systému na podzim 2008, když krátkodobé financování přechodně vyschlo. Banky tak najednou potřebovaly nutně čerstvou hotovost a bez podpory centrálních bank by jich zkolabovalo daleko více.

Více na Investicniweb.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).