Menu Zavřít

Banka UBS měla Francouzům pomáhat s daňovými úniky. Prokuratura požaduje pokutu 3,7 miliardy eur

8. 11. 2018
Autor: čtk

Francouzská prokuratura požaduje u soudu v Paříži rekordní pokutu 3,7 miliardy eur (téměř 96 miliard korun) pro švýcarskou banku UBS za to, že pomáhala majetným Francouzům s daňovými úniky. Odškodné 1,6 miliardy eur požaduje advokát zastupující francouzskou vládu, banka tak může být nucena zaplatit až 5,3 miliardy eur. Uvedla to dnes agentura Bloomberg.

Banka, kterou prokurátoři vyšetřovali sedm let, byla obviněna z nelegálních služeb klientům a z praní peněz pocházejících z daňových podvodů. Jednání o urovnání sporu bylo zastaveno.

„UBS úmyslně držela, manipulovala a spravovala účty pro lidi, kteří se vyhýbali placení daní,“ uvedl prokurátor Serge Roque.

Těm, kteří byli usvědčeni z praní špinavých peněz, může být podle francouzských zákonů uložena pokuta ve výši poloviny takto legalizovaného objemu peněz. Prokuratura odhaduje, že klienti UBS před francouzskými daňovými orgány ukryli několik miliard eur.


Přípravy na brexit: Société Générale zahájila přesun z Londýna

 Sídlo Société Générale v Londýně


UBS obvinění odmítá. Pro šest jejích vedoucích a bývalých vedoucích pracovníků francouzská prokuratura požaduje podmíněné tresty vězení od šesti do 24 měsíců a pokuty od 50 tisíc do půl milionu eur, informovala agentura Reuters.

BRAND24

Jde o jeden z řady právních problémů, kterým UBS čelí od začátku finanční krize před deseti lety, včetně pokuty 1,5 miliardy dolarů (34 miliard korun) z roku 2012 za manipulaci s klíčovou londýnskou úrokovou sazbou LIBOR. Ta je globálně využívanou sazbou, od níž se odvozují úroky pro značné množství soukromých i veřejných transakcí.

Čtěte také:

Americký soud přiřkl odměnu Čechům, kteří upozornili na vypouštění oleje do moře

Facebook dostal v Británii pokutu kvůli aféře Cambridge Analytica, zaplatí téměř 15 milionů korun

Kombajnér Janeček má po žních: nezákonnosti Finanční správy budou Čechy stát miliardy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).